Ők döntenek Franciaország sorsáról

tt

2012. május 16., szerda 21:00, frissítve: szerda 21:01

Megalakult az új francia kormány. Az új baloldali kabinet összetételét szerda este hozta nyilvánosságra Párizsban François Hollande államfő, akit előző nap iktattak be hivatalába.

Hollande már kedden miniszterelnöknek nevezte ki Jean-Marc Ayrault-t, Nantes város polgármesterét, egy nappal később pedig az egyes tárcák vezetőinek nevét hozták nyilvánosságra. Az új kormány külügyminisztere az egykori miniszterelnök, Laurent Fabius lett, míg a pénzügyminisztérium élére Pierre Moscovici került.

A munkaügyi tárcát Hollande egyik bizalmasa, Michel Sapin kapta,  az újraiparosítás ügyeiért pedig Arnaud Montebourg, a szocialisták balszárnyának egyik vezetője felel majd.

François Hollande megválasztott francia államfő május 15-én átvette az elnöki hatalmat Nicolas Sarkozy leköszönő államfőtől. A beiktatási ünnepségről bővebben itt olvashat.

Az új kormány 34 miniszterből áll, a tárcák élén – először az ország történetében – fele-fele arányban állnak férfi, illetve női miniszterek.

Párizsban általános meglepetést okozott, hogy nem lett az új kormány tagja Martine Aubry, a Szocialista  Párt főtitkára. A pártvezető környezetéből származó értesülés szerint Aubry számára a miniszteri tisztségnek „nincs értelme”, miután az államfő nem őt jelölte miniszterelnöknek. Aubry, aki Lille város polgármestere, és 2008 óta vezeti a  pártot, korábban már tagja volt egy szocialista kormánynak: Lionel Jospin kabinetjében 1997 és 2002 között a miniszterelnök után szociális miniszterként a második legfontosabb kormánytag volt, a 35 órás munkahét bevezetésével beírta nevét a történelembe.

Forrás: MTI