Hollande már kedden miniszterelnöknek nevezte ki Jean-Marc Ayrault-t, Nantes város polgármesterét, egy nappal később pedig az egyes tárcák vezetőinek nevét hozták nyilvánosságra. Az új kormány külügyminisztere az egykori miniszterelnök, Laurent Fabius lett, míg a pénzügyminisztérium élére Pierre Moscovici került.

A munkaügyi tárcát Hollande egyik bizalmasa, Michel Sapin kapta,  az újraiparosítás ügyeiért pedig Arnaud Montebourg, a szocialisták balszárnyának egyik vezetője felel majd.

François Hollande megválasztott francia államfő május 15-én átvette az elnöki hatalmat Nicolas Sarkozy leköszönő államfőtől. A beiktatási ünnepségről bővebben itt olvashat.

Az új kormány 34 miniszterből áll, a tárcák élén – először az ország történetében – fele-fele arányban állnak férfi, illetve női miniszterek.

Párizsban általános meglepetést okozott, hogy nem lett az új kormány tagja Martine Aubry, a Szocialista  Párt főtitkára. A pártvezető környezetéből származó értesülés szerint Aubry számára a miniszteri tisztségnek „nincs értelme”, miután az államfő nem őt jelölte miniszterelnöknek. Aubry, aki Lille város polgármestere, és 2008 óta vezeti a  pártot, korábban már tagja volt egy szocialista kormánynak: Lionel Jospin kabinetjében 1997 és 2002 között a miniszterelnök után szociális miniszterként a második legfontosabb kormánytag volt, a 35 órás munkahét bevezetésével beírta nevét a történelembe.