Öngyilkos merénylőkre csaptak le

tt

2012. augusztus 2., csütörtök 07:05, frissítve: csütörtök 09:56

Állítólagos öngyilkos merényletet hiúsítottak meg az afgán hatóságok csütörtökön reggel Kabulban.
Egy afgán rendőrparancsnok tizenhárom beosztottjával együtt átállt a tálibokhoz a nyugat-afganisztáni Faráh tartományban – számolt be róla korábban az MNO. Az átálló rendőrök nehézfegyverzetet, gránátokat, gépfegyvereket, rádiókat és gépjárműveket, többek között két amerikai gyártmányú Humvee terepjárót is magukkal vittek.

A biztonsági erők közlése szerint lázadók egy csoportja az afgán főváros keleti Puli-Sarki negyedének egyik házában készült a merényletre, amikor a hatóságok rajtuk ütöttek.Tűzpárbaj alakult ki, amely hét órán át tartott. Öt merénylő úgy halt meg, hogy működésbe hozta a mellényére szerelt robbanószerkezetet, legalább hárommal pedig később az afgán nemzetbiztonsági igazgatóság (NDS) tagjai végeztek.

„Már megöltünk nyolc felkelőt, és robbanószereket is zsákmányoltunk – mondta az NDS szóvivője. – A támadók be akartak jutni egy kabuli épületbe, s onnan összetett támadást indítani a biztonsági erők, kormányhivatalok és külföldiek irodái ellen.” A ház közelében lefoglaltak egy robbanószerrel teli furgont.

A tálibok csütörtökön kiadott közleményükben tagadták, hogy az akció az ő harcosaik ellen irányult volna. Zabihulla Mudzsahid tálib szóvivő azt hangoztatta, hogy az afgán biztonsági erők propagandacéllal indították támadásukat.

Forrás: MTI