Orbán–Barroso: sok minden eldőlhet

Károly Gábor

2012. április 24., kedd 04:16, frissítve: kedd 11:43

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ma találkozik José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel. A kormányfő nem üres kézzel érkezik a találkozóra: a Nemzetgazdasági Minisztérium már hétfőn elküldte Brüsszelbe a Széll Kálmán-terv 2.0 programját, amelynek része a konvergenciaprogram is. Amennyiben a bizottság úgy ítéli meg, hogy ezzel tarthatóak az idei és a jövő évi hiánycélok, hazánk 8 év után először kerülhet ki a túlzottdeficit-eljárás alól.

Alejandro Ulzurrun de Asanza y Munoz brüsszeli szóvivő pénteken a sajtónak azt mondta a találkozóról, hogy informális jellegű eszmecseréről lesz szó, amelyen a „nyitott témákat” tekintik majd át. Nyíltan nem mondta ki, de a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásokról lehet szó.

Az eljárások egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással kapcsolatos, egy másikat a bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozóan, egy harmadikat pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályokat érintően indított a EB.


Amíg ugyanis ezek az eljárások le nem zárulnak, addig hazánk nem kezdheti meg a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a készenléti hitelszerződésről – előbb ugyanis az Európai Unióval kell dűlőre jutnia a kormánynak, az IMF csak utána jöhet.

A konvergenciaprogramot már nagyon várta a piac és Brüsszel is. A kormány hétfőn küldte meg a belga fővárosba a Széll Kálmán-terv 2.0 programját, amelynek része a konvergenciaprogram is. Ezzel a kabinet eleget tesz az Európai Tanács ajánlásának, így az ország 8 év után először kerülhetne ki a túlzottdeficit-eljárás alól.

Korábban az MNO-nak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elmondta, hogy Brüsszelnek fel kell vázolnunk, hogyan tudjuk tartósan alacsonyan tartani a deficitet. Ezt teljesíti is a konvergenciaprogram, melyet a londoni elemzők is pozitívan értékeltek.

A Barclays Capital londoni elemzői a Széll Kálmán-terv 2.0-t értékelő kommentárjukban közölték, hogy véleményük szerint az Európai Bizottság a túlzottdeficit-eljárás előírásait teljesítő programként fogja elfogadni a tervezetet, és visszavonja azt a döntését, amelynek alapján felfüggesztenék 495 millió euró folyósítását a Magyarországnak jövőre rendelkezésre álló 1,7 milliárd eurós kohéziós pályázati keretből. A cég szerint a program „hasznos megalapozója lehet” az IMF/EU-tárgyalásoknak is, „ha azok elkezdődnek”. Bővebben >>>