Orbán és Fico a futballról beszélgetett

WL

2012. július 20., péntek 14:50

Főleg a futballról beszélgetett Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő csütörtök esti pozsonyi nem hivatalos találkozójukon, a Slovan Bratislava–Videoton FC Európa Liga-selejtező mérkőzésen – jelentette pénteken a SITA szlovák hírügynökség.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint biztatóak a jelek az együttműködésben a Fico-kormánnyal, a cél az, hogy fennmaradjon az előző szlovák kabinettel kiépített párbeszéd.

Németh Zsolt kifejtette, az együttműködés legfontosabb vonatkozása az, hogy az elkövetkezendő időben több, a két ország európai uniós tagságából adódó közös érdekét együtt fogalmazzák meg és képviseljék. Ilyen például a következő többéves (2014–2020) költségvetés tekintetében a kohéziós politika megerősítése, a források megőrzése – mutatott rá.

„Sok mindenről beszélgettünk, de főleg a futballról” – mondta Orbán Viktor a mérkőzés után. Robert Fico szlovák kormányfő a hírügynökségnek elmondta: „A találkozó igazolta, hogy a szlovák–magyar kapcsolatok minősége lehetne teljesen más, mint amilyen eddig volt. A jövőre kell koncentrálni, nem a múltra. Mindkét országnak hasznára válik, ha a Szlovákiát és Magyarországot érintő közös tervekről beszélünk” – mondta.

Megjegyezte: nem lett volna szerencsés, ha ő nem megy el egy olyan (szlovákiai) mérkőzésre, amelyre ellátogat a magyar miniszterelnök. „Ezenkívül nyilván tudják, hogy időnként – nem rendszeresen – elmegyek a Slovan Bratislava meccseire. Úgy éreztem, ez most éppen egy jó alkalom. Ez a találkozó Orbánnal kiváló alkalom volt arra, hogy javítsuk az egymás közötti kommunikációt és a kapcsolatokat” – jelentette ki.

Utalt arra, hogy a magyar miniszterelnök nagy futballrajongó, hogy szülőfalujában alapított egy labdarúgó-akadémiát, és hogy támogatja a magyar futballt. „Láttam, hogy teljesen beleéli magát a mérkőzésbe. A játék közben nem nagyon volt idő arra, hogy sokat beszéljünk a politikáról. Több szót ejtettünk olyan dolgokról, amelyek összekötnek bennünket, és kevesebbet olyanokról, amelyek elválasztanak” – mondta Fico, hozzátéve, hogy ha munkaprogramja megengedi, akkor a jövő héten szeretne elmenni Magyarországra a visszavágó mérkőzésre.

Forrás: MTI