Orbán: Ez okozza a konfliktusokat

NT, 2012. április 27., péntek 22:01, frissítve: szombat 08:51
A miniszterelnök szerint Magyarország konfliktusait az okozza, hogy Európáról kétféle gondolkodásmód létezik: a nemzetek Európája, amelyet a magyar kormány vall, illetve az Európa mint birodalom eszméje. Orbán Viktor ezt pénteken mondta a szabadkai Népkörben, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) kampányzáró rendezvényén, ahol beszélt arról is, hogy a magyarságnak mindenhol ildomos nemzeti pártot létrehoznia.

Európáról kétféle gondolkodásmód létezik – fejtette ki a mintegy 300-400 résztvevő előtt tartott előadásában a kormányfő –, és ez a kétféleség magyarázza azt, hogy Magyarország bár a legjobb szándékoktól vezérelve törődik a saját dolgaival, mégis nemzetközi ellenállásba ütközik, úgy, hogy közben nem akarja elvenni azt, ami a másé. Az egyik gondolkodásmód, amelyet a magyar kormány is vall, a nemzetek Európájának eszméje, amely szerint nem oldódhat fel az, „amit mi magyarnak nevezünk”. Ebben a rendszerben az európai országok egymás mellett élésének és egymásért tevékenykedésének kell megvalósulnia az összefogás, az erők összeadása jegyében – mondta.

A másik elképzelés a birodalmi gondolkodás: ez Európára mint birodalomra tekint, amelynek központjához – „nevezzük Brüsszelnek” – igazodni kell – magyarázta Orbán Viktor, aki szerint Magyarország vitái e kétféle felfogásból fakadnak, és ezért van az, hogy a magyarokat mérhetetlenül bántja a kettős mérce. Hangsúlyozta, ragaszkodni kell a nemzetek Európájához, és nem szabad engedni a birodalmi Európa eszméjének.

„Nem is sértődtünk meg, amikor megtámadtak bennünket”

Beszédében kitért arra is, hogy amikor Magyarország a jelenlegi ösvényére lépett – vagyis kimondta például, hogy szüksége van egy új, nemzeti, keresztény, Szent István-i hagyományokon nyugvó alkotmányra –, tudni lehetett, hogy komoly kockázatokat vállal. „Ezért nem is sértődtünk meg, amikor megtámadtak bennünket”, de egy politikus egyébként sem engedheti meg magának, hogy megsértődjön - mondta, hozzátéve: „kétharmaddal a hátunk mögött mi nem állhattunk ki a magyarok elé megmagyarázni, hogy mit miért nem tudunk megcsinálni”. Egy válasz volt elfogadható az új kormánytól: a cselekvés.

A Kárpát-medencei magyarságról szólva a kormányfő úgy vélekedett, hogy a bajokat nem lehet külön-külön orvosolni, ezért ha a problémák megoldásában lesz változás, az nagyjából egy időben fog bekövetkezni az egész magyarság életében. A Kárpát-medencei méret a legnyilvánvalóbb megoldási kerete a problémáknak, ezért „amikor gondolkodunk, nemcsak bel-Magyarországról, hanem egyben kül-Magyarországról, nemcsak kisről, hanem nagyról” is gondolkodni kell – hangoztatta, majd az ebben az irányban tett lépésnek nevezte a kettős állampolgárság lehetőségének megadását.

A magyarságnak – mint folytatta –, ahol elegendő ereje van hozzá, mindenhol ildomos nemzeti alapon működő politikai szervezetet létrehoznia. Etnikai alapokon álló nemzeti pártok nélkül a határon túl magyar közösségek nem tudnak sikeresek lenni – mondta, majd azzal példázta, hogy Felvidéken látható egy próbálkozás vegyes párt létrehozására, amely ugyan elvitte a magyar voksok egy részét, azonban semmit sem tudott az általa korábban elmondott célokból megvalósítani a közös kormányzásban, ugyanakkor meggyengítette a nemzeti pártot.

Sokkal tartoznak a délvidéki magyaroknak

A miniszterelnök előadásában a délvidéki magyarokra kitérve kijelentette: az egész Kárpát-medencei magyarság sokkal tartozik nekik. Ezt azzal magyarázta, hogy az autonómiakoncepciók „első tankönyvét” a vajdasági magyarok szövegezték meg. A kulturális autonómia bár nem elégíti ki a vajdaságiak mindent igényét, de egy óriási lépésnek tekinthető – mutatott rá, majd hallgatóságának azt mondta, azért is szurkolnak nekik ebben az ügyben, hogy aztán ez másoknak is sikerülhessen.

Orbán Viktor beszéde végén úgy fogalmazott, hogy Magyarországnak a jövőben sem szabad lemondania az igazságtalansággal szembeni ellenállásról, annak bebizonyításáról, hogy igenis többre képes annál, mint amilyen benyomást most kelt. Magyarországnak oda kell tartoznia, ahová való: a sikeresek, az erősek és a győztesek táborába – zárta szavait.

A jövő hét végén esedékes szerbiai választásokon való részvételre buzdította a helyi magyarokat Orbán Viktor miniszterelnök pénteki vajdasági látogatása során.  A magyar kormányfő a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének, Pásztor Istvánnak a meghívására  tett egynapos látogatást a  tartományban, és részt vett a VMSZ kampányában. Mint az MNO beszámolt róla, első alkalommal vett részt magyar állampolgársági eskütételen Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a szabadkai főkonzulátuson. A vajdasági látogatáson tartózkodó kormányfő az ünnepségen arról beszélt, hogy a nemzet határokon átívelő egyesítésében fontos szerepe van a könnyített állampolgársághoz jutás lehetőségének. Beszámoltunk arról is, a miniszterelnök korábban a szabadkai Szent Teréz téren megnyitotta a városi virágkiállítást, ahol arról beszélt, a magyarság közös célja úgy hangzik, hogy „a nemzeti összetartozás legyen a hétköznapok része” minden magyar számára. Ugyanitt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője a szerbiai választások fontosságát hangsúlyozta.

Forrás: MTI,MNO
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés