Csúcstalálkozó

Megvétózták az áttelepítési javaslatot

MNO, 2016. március 7., hétfő 20:15, frissítve: kedd 10:28
Néhány kormányfő megvétózta a török menekülttáborokból Európába történő direkt áttelepítési javaslatot, ezért megszakadt az uniós csúcstalálkozó, és külön egyeztetések folynak.

Sajtóinformációk szerint néhány kormányfő kifogást emelt az új javaslatcsomag ellen.

A köztévé párhuzamos valósága
Hétfőn késő este többen is kiszúrták, hogy a köztévé azután is azt hirdette, hogy csak Orbán „mentette meg Európát” a hétfői uniós csúcson, amikor már kiderült, három másik ország kormányfője is megvétózta a törökök kéréseit.

„Orbán Viktor csak az egyike azoknak a vezetőknek, akiknek komoly fenntartásai vannak a tervezettel kapcsolatban. Újabb török EU-csatlakozási fejezetek megnyitása ellen például Görögország is tiltakozott. Nincs döntési helyzet, az új javaslatok miatt a legtöbb vezetőnek otthon jóvá kell hagyatnia az új megállapodást” – mondta az Indexnek egy tanácsi diplomata.

Az Index úgy tudja, a magyar, az olasz, a görög és a ciprusi miniszterelnök tiltakozott a leghangosabban az új török–uniós alku egyes pontjai ellen.

Szűk körben

Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője azt közölte a Twitteren, hogy a huszonnyolc tagállam vezetői rövid szünetet tartanak és utána folytatják a tanácskozást – írja az MTI. Ami biztos, hogy a résztvevők jelenleg szűkebb körű egyeztetéseket folytatnak.

Egy EU-tisztségviselő szerint az uniós tagállamok vezetői nem tudtak megállapodásra jutni a migrációs válság megoldását célzó török tervezetről, és a következő napokban tovább dolgoznak majd az ügy megoldásán – jelentette a Reuters hírügynökség.

Az idézett, név nélkül nyilatkozó uniós tisztviselő a tagállamok állam- és kormányfőinek tárgyalása részleteinek egyes elemeit ismertetve elmondta, hogy a tagállami vezetők szerint az uniónak több időre van szüksége a Törökországgal való megegyezésre a migrációs válság megoldási tervének véglegesítéséhez. Vannak országok, amelyek támogatják a török javaslatokat, de a megállapodás kidolgozására és elfogadására az előkészítési idő rövidsége miatt nem kerül sor a hétfői ülés végén – tette hozzá a tanácsi diplomata.

Matteo Renzi olasz kormányfő közölte: Olaszország blokkolja a megállapodást mindaddig, míg nem tartalmazza a török sajtószabadság ügyét – tudta meg az olasz miniszterelnökhöz közeli forrásokból a Guardian.

Az utolsó pillanatban

„Nagyon rossz gondolatnak tartjuk az ilyen típusú elképzelést” – mondta el Kovács Zoltán kormányszóvivő az ATV hétfő esti híradójában, hozzátéve: rendkívül intenzív tárgyalások folytak, a legutolsó pillanatban került a javaslat az asztalra.

A tagállamok vezetői egymással tárgyalnak tovább – hangsúlyozta Valki László nemzetközi jogász az ATV híradójában.

A törökök terve

A csúcstalálkozó előtt Orbán Viktor azt mondta: az Európai Unió külső határait le kell zárni, a migránsok közvetlen áthelyezéséről pedig szó sem lehet, Magyarország esetében legalábbis semmiképpen.

Az európai uniós és török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozójáról a kiszivárgott megállapodástervezet értelmében az EU megduplázná a Törökországnak az Európába irányuló menekülthullám kezeléséhez nyújtott támogatás jelenleg hárommilliárd eurós összegét, emellett a tervezettnél korábban – legkésőbb júliusig – eltörölné a vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben. Ankara ideiglenes jelleggel visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét, ha azok nem kapnak az EU-ban menedékjogot, az EU-nak viszont minden visszafogadott szíriai állampolgár helyett be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Az áttelepítések költségeit az EU fedezné.

A kiszivárgott tervezetből Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke annyit erősített meg, hogy Törökország további hárommilliárd eurót kért 2018 végéig az Európai Uniótól (EU) az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása