Orbán világossá tette a lépések irányát + Videó + Képek

Kovács András

2012. április 5., csütörtök 11:34, frissítve: csütörtök 15:09

Minden lépés abba az irányba mutat, hogy Magyarország a térség legversenyképesebb gazdasága legyen – mondta el Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtökön, miután Orbán Viktor kormányfő megbeszélést folytatott a Magyar Európai Üzleti Tanács vezetőivel.

Szijjártó elmondta, hogy Orbán az egyeztetés során világossá tette, hogy minden egyes lépés abba az irányba mutat, hogy hazánk a legversenyképesebb termelési központ legyen a térségben.


A délnémet ipar és a közép-európai országok összenőttek, amire jó példa a német nagyvállalatokkal való sikeres együttműködés – tette hozzá. Az egyeztetésen Orbán elmondta, hogy a gazdaságpolitika egyik legfőbb feladata a foglalkoztatottság növelése, mivel az hazánkban csak 56 százalék, míg Európában 65 százalék – ismertette Szijjártó.

Fotó: MTI


Egy év alatt 50 ezerrel sikerült növelni a foglalkoztatottságot, míg az idén több mint 200 ezer ember számára lesz elérhető a közmunka – nyilatkozta a szóvivő. Szijjártó szerint elkötelezettek az államadósság csökkentésére, a kormány azon dolgozik, hogy a kamatterhek mérséklésével csökkentse a kiadásokat. Végül abban állapodott meg a kormány és a tanács, hogy létrejön egy üzleti konzultációs iroda a felek között – mondta a politikus.

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

 

Szijjártó az IMF-tárgyalások kapcsán megerősítette, készen állnak az egyeztetések mielőbbi megkezdésére, hogy minél előbb megállapodással záruljon a folyamat. Hazánk makrogazdasági adatai biztatók, az unió élvonalába tartozunk, nő a foglalkoztatottság, csökken az államadósság és 3 százalék alatti a költségvetési hiány – tette hozzá. Fellegi Tamás a jövő heti kormányülésen beszámol a washingtoni tárgyalásairól – jelentette be a miniszterelnöki szóvivő.

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet


Kerekes László, a Magyar Európai Üzleti Tanács elnöke szerint a kiszámíthatóság, a forint stabilitása és Magyarország nemzetközi megítélése segíti a versenyképesség javulását. „Örülünk neki, hogy a miniszterelnök együttműködik velünk és üdvözöljük az iroda felállítását” – fogalmazott.