Óriási pofon a jobbközépnek + Videó

Keresztes Lajos

2012. május 13., vasárnap 19:57, frissítve: hétfő 09:56

Hannelore Kraft (SPD) a jövőben világos kormánytöbbséggel irányíthatja Észak-Rajna–Vesztfália tartományt. Az első előrejelzések szerint az SPD majdnem 40 százalékot kapott, míg a Zöldek stabilan 12 százalékon maradtak, így szinte biztos, hogy a következő öt évben az úgynevezett vörös–zöld koalíció irányíthatja majd a tartományt.

A szociáldemokraták a 2010-es eredményükhöz képest öt százalékkal tudták növelni támogatottságukat. Ezzel szemben a Norbert Röttgen szövetségi környezetvédelmi miniszter vezette kereszténydemokraták komoly veszteségeket voltak kénytelenek elkönyvelni a 2010-es voksoláshoz képest. Akkor a CDU a szavazatok 34,6 százalékát kapta, most alig 26-ot. Ez a kereszténydemokrata tartományi szervezet fennállása óta a legrosszabb eredménye.

A Christian Lindner vezette liberálisok a maguk 8 százalékával szintén átugrották az ötszázalékos küszöböt és bejutottak a düsseldorfi tartományi gyűlésbe. Összevetve a tavalyelőtti 6,7 százalékos eredménnyel, a gyarapodás bő egy százalék.


Az új tartományi gyűlésbe a Joachim Paul vezette kalózok is beletartoznak. Az első előrejelzések szerint ők is közel nyolc százalékot kaptak, ami a 2010-es 1,6 százalékhoz képest óriási javulást jelent. A Katharina Schwabedissen vezette Baloldali Pártnak ugyanakkor mindössze három százalékra futotta, így nem sikerült bekerülnie a tartományi gyűlésbe. Ezzel megfeleződött a 2010-es 5,6 százalékos eredményük.

A részvétel éppen olyan alacsony volt, mint két évvel ezelőtt. Két órával a szavazófülkék bezárása előtt Helga Bock tartományi választási irodavezető adatai szerint 52,5 százalék adta le a voksát. Két éve a választási részvétel csak 59,3 százalék volt, a legalacsonyabb a tartomány történelmében.