Oroszország kívánatos partnere hazánknak + Kép

BL

2012. április 13., péntek 23:04, frissítve: szombat 12:48

Oroszország és Magyarország viszonya a hosszú évtizedes viszontagságok után végre egyenesbe jutott – mondta a honvédelmi miniszter pénteken.

Hende Csaba a Don-kanyarban lévő magyar katonai temetőkben tartott megemlékezések és voronyezsi hivatalos megbeszélései után nyilatkozott a távirati irodának. A tárca vezetője úgy vélte: ennek egyik nagyon fontos jele, hogy több évtizedes tiltás után Oroszország lehetővé tette és 1997-ben hajlandó volt meg is állapodni Magyarországgal arról, hogy az orosz földön elesett magyar katonák, hősi halottak sírjait ugyanúgy gondozzák, mint ahogy mi gondozzuk a nálunk nyugvó, szovjet, orosz katonák temetkezési helyeit. Az együttműködés kölcsönös megelégedésre ad alapot.

„Egyenesen le voltam nyűgözve attól a figyelemtől, attól a kifogástalan munkától, amelyet az orosz fél a Don-kanyarban elesett és itt eltemetett magyar hősök sírhelyei kapcsán tanúsít, akár Boldirjovkában, akár a rudkinói katonai temetőben, ahol több tízezer honfitársunk alussza örök álmát” – hangsúlyozta a miniszter.

Ökumenikus egyházi szertartással, katonai tiszteletadás mellett temetik újra a magyar királyi 2. honvéd hadsereg öt katonájának földi maradványait a Don fennsíkján, a rudkinói II. Magyar Központi Katonai Temetőben
Újratemetik a magyar királyi 2. honvéd hadsereg öt katonájának földi maradványait a rudkinói II. Magyar Központi Katonai Temetőben
Fotó: MTI


Elmondta, hogy Alekszandr Gorgyejev Voronyezs megyei kormányzóval a hadisírok gondozásán kívül számos további együttműködési lehetőségről ejtettek szót. Ezek döntő többsége a gazdasági együttműködést érinti: a víztisztítástól a mezőgazdasági együttműködésen keresztül a magyar borexport fellendítéséig. Voronyezs megye kormányzójával elhatározták azt is, hogy gazdasági fórumot szerveznek Voronyezsben, illetve Magyarországon. A kezdeményezést Matolcsy Györgynek, a magyar–orosz gazdasági vegyes bizottság elnökének továbbítja a honvédelmi miniszter.

Hende Csaba a régióvezetőnek kifejtette: „A hadisírgondozásban és minden más ügyben is megbízható, kívánatos együttműködési partnere vagyunk Oroszországnak, a központi kormánynak, de az egyes régióknak, így Voronyezs megyének is. Oroszországot gazdasági ereje és politikai stabilitása teszi Magyarország számára kívánatos partnerré.”

A Hende Csaba vezette magyar küldöttség a magyar királyi 2. honvéd hadsereg orosz hadműveleti területre indulásának 70. és a rudkinói II. Magyar Központi Katonai Temető megépítésének 10. évfordulóján tartott megemlékezésen és magyar katonák újratemetésén vett részt a Don-kanyarban.

Forrás: MTI