Összefognak az ősellenségek Obama ellen

BL

2012. május 8., kedd 11:19, frissítve: kedd 12:35

Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor egykori ádáz riválisa, Mitt Romney mögé állt az amerikai elnökjelöltségért folyó republikánus előválasztási harcban, s ez hozzásegítheti Romney-t ahhoz, hogy megszerezze a párt vallásos konzervatív szárnyának támogatását.
Barack Obama valószínű republikánus kihívója elleni éles támadással nyitotta meg választási hadjáratát a hét végén..

Santorum szokatlan időpontban, hétfő késő este kiadott közleményében tájékoztatta támogatóit arról, hogy közte és Romney között voltak ugyan ellentétek, de – mint írta – a volt massachusettsi kormányzó pénteki pittsburghi beszélgetésükön azt a benyomást keltette benne, hogy kiválóan ért a gazdasági és a családpolitikai kérdésekhez, amelyek tulajdonképpen a kampány központi témái voltak.

„Végül is egyetértünk abban, hogy (Barack) Obama elnököt le kell váltani. A feladat nem lesz könnyű. Mindenki munkájára szükség lesz ahhoz, hogy a mi jelöltünk győzzön” – írta Santorum híveinek küldött e-mailjében, amelyben tudomásukra hozta, hogy Romney mostantól élvezi támogatását.

Santorum április elején lépett ki az előválasztási harcból, így Romney-nak már csak egyetlen vetélytársa maradt a tőle reménytelenül lemaradt Ron Paul texasi képviselő személyében. Newt Gingrich múlt héten jelentette be, hogy kiszáll a küzdelemből.

Santorum 11 államban nyerte meg az elnökjelöltségért folyó harcot, és egyes közvélemény-kutatások szerint a második legesélyesebb jelölt volt Romney után, akivel sokszor összecsapott a politikai tévévitákban. Politikai nézeteinek fő vonása, hogy hevesen ellenzi az abortuszt és a melegek jogainak kiszélesítését.

Forrás: MTI