Öt diplomás munkanélküli gyújtotta fel magát a fővárosban

NT

2012. január 19., csütörtök 21:10

Öt munkanélküli férfi gyújtotta fel magát a marokkói fővárosban a különösen a diplomásokat sújtó munkanélküliség miatti országos tiltakozás részeként – közölte csütörtökön egy helyi jogvédő aktivista.

Azóta, hogy 2010 decemberében egy tunéziai zöldségárus lángba borította testét, miután rendőrök elkobozták a standján lévő zöldségeket, az önégetés az észak-afrikai és közel-keleti régióban a tiltakozás egyik fő mozzanatává és a szegény emberek kilátástalanságának szimbólumává vált.

Mohamed Buazizi tette indította útjára az akkori tunéziai vezető, Zin el-Abidin ben Ali hatalmának megdöntéséhez vezető népfelkelést, és váltott ki hasonlóan heves ellenállást a térségbeli országokban.

A szóban forgó öt férfi a helyi „munkanélküli diplomások” országos mozgalmának tagjai. A szerveződés 160 tagja Rabatban két héttel ezelőtt tiltakozásul elfoglalta a felsőoktatási minisztérium egyik hivatali épületét, ahova támogatóik vittek nekik élelmet és innivalót egészen két nappal ezelőttig, amikor a hatóságok ezt megakadályozták.

Válaszul öt demonstráló kiment az épületből élelemszerzés céljából, és azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja magát, ha valaki útjukat meri állni – számolt be az Emberi Jogok Marokkói Társaságának egyik tagja.

Az öt önégető férfi közül kettőnek csak a ruhája perzselődött meg, míg hármat kórházba kellett szállítani. Két személy állapota súlyos.

Marokkóban ugyan 9,1 százalék a munkanélküliségi ráta, de a diplomával rendelkezők körében eléri a 16 százalékot.

Forrás: MTI