Packázik hazánkkal Brüsszel

LM

2012. április 12., csütörtök 05:01, frissítve: csütörtök 09:15

Teljesen homályossá vált, valójában milyen feltételeket vár el az Európai Bizottság Magyarországtól a hiteltárgyalások megkezdéséhez – írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet vezércikkében is a brüsszeli nonszensszel foglalkozik.

Egymásnak ellentmondó információk jelennek meg azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság (EB) mit kér cserébe Magyarországtól azért, hogy elkezdődhessenek a hivatalos egyeztetések a kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között. Év elején Brüsszelben még arról beszéltek, hogy Magyarország „még nem felel meg azoknak a feltételeknek, amelyeket a bizottság támasztott a hiteltárgyalások megkezdéséhez”, az utóbbi hetekben viszont már „abban bízik az EB, hogy hamarosan létrejöhetnek a feltételek a hivatalos tárgyalások indulásához”.

A szerdai brüsszeli nyilatkozatok szerint ugyanakkor ahhoz, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások, most az ország iránti befektetői bizalom helyreállítására van szükség, ami szakértők szerint szinte meghatározhatatlan feltételeket jelent. A szerdai kijelentés Olivier Baillyhoz, a testület szóvivőjéhez fűződik, aki szerint nem lehet egyértelműen pontokba szedni azokat az elemeket, amelyek a befektetői bizalom visszaszerzéséhez szükségesek. „Attól tartok, nem tudom felsorolni mind a húsz vagy harminc pontot arról, hogy mit kell megtenni” – fogalmazott Bailly, majd hangsúlyozta: általános értelemben kell megfelelő környezetet teremtenie Magyarországnak.

Rejtélyes

„Rejtélyes, hogy végső soron milyen feltételeket támaszt a bizottság hazánkkal szemben a tárgyalások megkezdéséhez” – mondta el a lapnak Pelczné Gáll Ildikó, fideszes–néppárti európai parlamenti képviselő. Szerinte már az is elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság korábban politikai feltételeket támasztott Magyarországgal szemben az EU– IMF-hitelmegállapodásért cserébe, amely önmagában csupán gazdasági ügy.

A Magyarországgal szemben indított három uniós kötelezettségszegési eljárásból kettő nem előfeltétele a Nemzetközi Valutalappal tervezett tárgyalások megkezdésének – mondta szerdán a Dow Jones hírügynökségnek Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára.

Ismert az Európai Bizottság még elemzi azokat a válaszokat, amelyeket a magyar hatóságoktól kapott a kötelezettségszegési eljárások keretében küldött levelekre.

Forrás: Magyar Nemzet