Palackozott csapvizet árul a Tesco

Kovács N. László

2012. augusztus 18., szombat 18:06, frissítve: szombat 18:49

"Csak víz, semmi más" – hirdeti Angliában saját márkás "ásványvizét" az áruházlánc. A vásárló azonban majdnem ugyanezt megkapja akkor is, ha egyszerűen megnyitja a csapot.

A Tesco „Mindennapi Érték Szénsavmentes Víz” és az Asda áruházlánc „Okos Ár Szénsavmentes Víz” néven árusított termékei azonos forrásból származnak: a vízvezetékből. A „Mindennapi Érték” két literéért 17 pennyt (60 forintot) kérnek, ugyanez a csapból engedve körülbelül kétharmad pennybe kerülne, az áruházlánc tehát igencsak magas profittal dolgozik, azt azonban tagadják, hogy átverésről lenne szó. „Saját márkás vizünk bonyolult szűrési eljáráson megy keresztül. Ha a vásárló otthon, saját víztisztítóval dolgozik, akkor valószínűleg drágábban kap ugyanilyen minőségű innivalót – mi ráadásul tárolót is biztosítunk” – szól a Tesco nyilatkozata.

Szakértők szerint azonban a brit vizet egyáltalán nem kell tisztítani, hiszen a csapból megengedve is teljesen biztonságos a fogyasztása. „A vezetékes vizet tekintve büszkén jelenthetjük ki, hogy Nagy-Britannia világszinten is vezetőnek számít” – fogalmazott Jo Tanner, a Water UK nevű fogyasztói szervezet vezető tagja. Tanner szerint az sem túlságosan tisztességes, hogy az áruházak nem tüntetik fel a csomagoláson a víz eredetét.

The Daily Mail (dailymail.co.uk)