Pályára álltak a kínai műholdak

WL

2012. április 30., hétfő 22:04, frissítve: kedd 09:35

Kína hétfőn sikeresen Föld körüli pályára állított két műholdat, amely az ország saját fejlesztésű globális navigációs és helymeghatározó rendszerét fogja szolgálni – közölték a Szecsuan tartományi Hszicsang (Xichang) műholdfellövő központban.

A jelentés szerint ez volt az első alkalom, hogy egyetlen Hosszú Menetelés-3B típusú hordozórakétával két navigációs műholdat küldtek az űrbe. A szakemberek szerint az új műholdak, a 12. és a 13., a rendszer pontosságát, a szolgáltatás minőségét hivatottak javítani.

Kína 2000-ben kezdte meg a Pejtou (Beidou) – Iránytű – elnevezésű tájolórendszer kiépítését, hogy függetlenítse magát az amerikai Global Positioning Sytemtől (GPS). A tervek szerint 2020-ra készül el vele véglegesen.

A Pejtou hálózat a tervek szerint még további három műholdat kap az idén, s a jövőben több mint 30-ra növelik a számukat. A híradások megemlítik, hogy a hétfői alkalommal a Hosszú Menetelés elnevezésű hordozórakéta 160. példányát használták.

A kínai navigációs és helymeghatározó rendszer (BNSS) kísérleti szolgáltatását 2011. december 27-én kezdték meg; a közlekedés, az időjárás-előrejelzés, a tengeri halászat, a víztan és a térképészet területén hasznosítják.

Forrás: MTI