Panama a „francia Pentagonnál”?

BL

2011. december 7., szerda 19:22

Korrupció és befolyással való üzérkedés gyanújával nyomoz február óta a párizsi ügyészség a „francia Pentagon”, a védelmi minisztérium új központjához kapcsolódó beruházás ügyében – írta a Le Canard Enchainé című szatirikus hetilap szerdán megjelent számában.

Egy hosszadalmas beszerzési pályázatot követően a francia kormány februárban a Bouygues építőipari és távközlési csoportot bízta meg a 3,5 milliárd eurós beruházással. A „francia Pentagon” Párizs délnyugati határánál, egy 300 ezer négyzetméteres területen épül fel, a tervek szerint 2014-re készül el, az építkezés májusban kezdődött. Gérard Longuet védelmi miniszter a szerdai kormányülést követően azt közölte, hogy „teljes nyugalommal” áll az igazságszolgáltatás rendelkezésére. A Bouygues nem kívánta kommentálni az értesülést.

A lap szerint egy névtelen bejelentés alapján jött rá a beszerzési pályázatokat ellenőrző pénzügyi felügyelet arra, hogy a Bouygues egyik középvezetőjének birtokába jutott a kormány beruházási tervének teljes dokumentációja még azelőtt, hogy azt a többi pályázó megismerhette volna. Az ügyészség ezt követően indította el a nyomozást korrupció, befolyással való üzérkedés és az egyenlőségi elv megsértésének gyanúja miatt, de az ügyben még senkit nem hallgattak ki és házkutatásra sem került sor.

A pályázat eredményének kihirdetését követően az ellenzék azonnal vitatta a döntést annak példátlan pénzügyi konstrukciója miatt. A szocialisták azt kifogásolták, hogy a beruházás 700 millió euróba kerül az építőipari cégnek, de annak többszörösét fizeti ki majd neki az állam. A szerződés szerint ugyanis az állam 2014-ben, a központ átadása után kezdi kifizetni a vállalkozót, mégpedig 27 évig tartó részletfizetéssel, évi 100-150 millió eurós összegben. Az éves törlesztés magában foglalja az építési költségeken kívül az épület karbantartásának, az informatikai rendszernek, valamint az egyéb szolgáltatásoknak (étterem, takarítás, kertészet) az összegét is.

Forrás: MTI