Páncélautóból lőtték agyon a tinédzser tüntetőt

MTI

2016. február 9., kedd 22:50

Meghalt kedden egy 17 éves tüntető a délkelet-törökországi Diyarbakir városban – jelentette kedden a Dogan török hírügynökség.

A demonstrálók a Diyarbakir Sur körzetében, valamint a török–szíriai határhoz közel fekvő Cizre településen december óta érvényben lévő kijárási tilalom ellen tiltakozva vonultak utcára.

Kurdbarát tüntetők

A fiút a fején eltalálta egy lövedék. A kórházba szállítást követően életét vesztette. A kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) helyi képviselője, Sibel Yigitalp szemtanúkra hivatkozva azt mondta, hogy a rendőrség egy páncélozott járműből lőtt a fiúra. A rendőrség vizsgálatot indított az incidenssel kapcsolatban.

A betiltott, szeparatista Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) közel álló Firat hírügynökség azt közölte, hogy a tüntetők a PKK jelszavait skandálták, mire a rendőrök könnygázt és vízágyút vetettek be.

Törökország délkeleti részén két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában kezdődtek újra a harcok. A török biztonsági erők decemberben nagyszabású offenzívát indítottak a kurd fegyveresek ellen. Az autonómiáért küzdő PKK 1984-ban indított kormányellenes felkelésének kezdete óta már mintegy 40 ezren vesztették életüket a konfliktusban.