Párizs nem kér Merkel tervéből

KG, 2012. június 10., 19:14, frissítve: 22:05
Párizs szerint jelenleg nem aktuális az Európai Unió intézményi reformja egy költségvetési és politikai unió létrehozására, amelyre az eurózóna megmentése érdekében Angela Merkel német kancellár tett javaslatot.

Franciaország támogatja a politikai Európa „elmélyítését”, de „az intézményi reform nem lehet megoldás a válság által felvetett sürgős problémákra” – idézte Bernard Cazeneuve Európa-ügyi államtitkárt hétvégi számában a Le Figaro című napilap.

Az államtitkár szerint alig egy évvel a lisszaboni szerződés hatályba lépése után „nem egy újabb intézményi reform megindítása a legfőbb feladat”. A európai politikai integráció megerősítése – mint Cazeneuve hangsúlyozta – elképzelhetetlen az emberek bevonása nélkül. Az pedig nem fog megvalósulni addig, amíg az Európai Unió nem bizonyította be, hogy képes válaszokkal szolgálni a válságra – hívta fel a figyelmet a francia államtitkár.

„Több Európa”

A német kancellár egy csütörtöki interjúban úgy vélte, hogy költségvetési és politikai uniót kell létrehozni Európában, és ennek során a kétsebességes integráció elvét kell követni. Merkel szerint nem lehet „egy helyben járni csak azért, mert egyik-másik tagország nem akar továbbmenni”. Elmondta, hogy a június végi uniós csúcson egy munkatervet tárgyalnak majd meg, amelynek fő gondolata az, hogy „több Európára” van szükség.

„Nem csupán valutaunióra, hanem úgynevezett fiskális unióra, vagyis több közös költségvetési politikára van szükség, mindenekelőtt pedig egy politikai unióra”, ami azt jelenti, hogy lépésről lépésre egyre több kompetenciát és felügyeleti lehetőséget kell átadni Európának – hangsúlyozta a német kancellár.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

A hozzászólások mutatása