Perek özöne zúdul a bulvárlapra

Kovács N. László

2012. február 8., szerda 19:40

A brit sajtóbotrány fő bűnrészese, a News of the World kiadója a héten kényszerült több százezer font kártérítést kifizetni a megkárosítottaknak. Az ügynek azonban korántsincs vége: szerdán ötven újabb keresetet nyújtottak be a Murdoch-birodalom ellen.

A legfelső bíróság döntése alapján Sally King ingatlanügynök részesülhetett a legmagasabb összegű jóvátételben: férjével, Andrew-val együtt összesen 110 ezer fontot ítélt meg nekik a testület. Az asszonyt, akit baráti szálak fűznek magas rangú munkáspárti politikusokhoz, a bulvárlap ügynökei követték amerikai nyaralására, egyikük egy repülőre szállt vele, míg mások a reptéren várták. Emellett persze a telefonját is lehallgatták. Sky Andrews futballügynök 75 ezer fontot vihetett haza, míg Simon Hughes liberális-demokrata politikusnak 45 ezret, Steve Coogan komikusnak 40 ezer fontot kellett fizetnie a bulvárlap kiadójának. Paul Gascoigne focista 68 ezer fontos speciális fájdalomdíjat kapott, mivel a jogtalan figyelem az ítélet szerint súlyosan károsította egészségi állapotát.

A pontos összeget nem mindenki árulta el. Meg nem nevezett mértékű kártérítéssel gyarapodott Pete Doherty zenész, Kieran Fallon zsoké, Alaistar Campbell baloldali kampányguru és Sheila Henry, a londoni terrortámadások során elhunyt Christian Small édesanyja. A sztárok közül többen személyesen is elmentek meghallgatni az ítéletet, melyet követően nyilatkozatban közölték: nem a pénz miatt örülnek a kedvező döntésnek. „Végre egyértelműen kiderült, hogy a lehallgatás jóval elterjedtebb volt, mint ahogy azt az NI állítja. Az illegális cselekmények ipari mértékben folytak a lapnál” – fogalmazott Hughes.

A szerdán bejelentettekkel ötvennégyre nőtt azon esetek száma, melyekben a News International megegyezett a sértettekkel. A perdömpingnek azonban korántsincs vége. Hugh Tomlinson, a sértetteket képviselő ügyvéd ugyanis bejelentette, máris hat új ügyet nyújtott be a legfelső bíróság elé, és további ötven áll készenlétben. Az új esetek közt is találhatunk ismerős neveket: kártérítést követel többek közt Peter Crouch válogatott focista, James Blunt énekes és Nigel Farage, a brit euroszkeptikusok nagyhangú vezére is. A legfrissebb információk szerint a NotW mintegy 5-6 ezer személyt figyeltetett és hallgatott le, a perek sorozatában tehát ez a néhány tucat ügy csupán az első hullámot jelenti.

(The Guardian, guardian.co.uk)