Perek özöne zúdul a bulvárlapra

Kovács N. László, 2012. február 8., szerda 19:40, frissítve: szerda 19:40
A brit sajtóbotrány fő bűnrészese, a News of the World kiadója a héten kényszerült több százezer font kártérítést kifizetni a megkárosítottaknak. Az ügynek azonban korántsincs vége: szerdán ötven újabb keresetet nyújtottak be a Murdoch-birodalom ellen.

A legfelső bíróság döntése alapján Sally King ingatlanügynök részesülhetett a legmagasabb összegű jóvátételben: férjével, Andrew-val együtt összesen 110 ezer fontot ítélt meg nekik a testület. Az asszonyt, akit baráti szálak fűznek magas rangú munkáspárti politikusokhoz, a bulvárlap ügynökei követték amerikai nyaralására, egyikük egy repülőre szállt vele, míg mások a reptéren várták. Emellett persze a telefonját is lehallgatták. Sky Andrews futballügynök 75 ezer fontot vihetett haza, míg Simon Hughes liberális-demokrata politikusnak 45 ezret, Steve Coogan komikusnak 40 ezer fontot kellett fizetnie a bulvárlap kiadójának. Paul Gascoigne focista 68 ezer fontos speciális fájdalomdíjat kapott, mivel a jogtalan figyelem az ítélet szerint súlyosan károsította egészségi állapotát.

A pontos összeget nem mindenki árulta el. Meg nem nevezett mértékű kártérítéssel gyarapodott Pete Doherty zenész, Kieran Fallon zsoké, Alaistar Campbell baloldali kampányguru és Sheila Henry, a londoni terrortámadások során elhunyt Christian Small édesanyja. A sztárok közül többen személyesen is elmentek meghallgatni az ítéletet, melyet követően nyilatkozatban közölték: nem a pénz miatt örülnek a kedvező döntésnek. „Végre egyértelműen kiderült, hogy a lehallgatás jóval elterjedtebb volt, mint ahogy azt az NI állítja. Az illegális cselekmények ipari mértékben folytak a lapnál” – fogalmazott Hughes.

A szerdán bejelentettekkel ötvennégyre nőtt azon esetek száma, melyekben a News International megegyezett a sértettekkel. A perdömpingnek azonban korántsincs vége. Hugh Tomlinson, a sértetteket képviselő ügyvéd ugyanis bejelentette, máris hat új ügyet nyújtott be a legfelső bíróság elé, és további ötven áll készenlétben. Az új esetek közt is találhatunk ismerős neveket: kártérítést követel többek közt Peter Crouch válogatott focista, James Blunt énekes és Nigel Farage, a brit euroszkeptikusok nagyhangú vezére is. A legfrissebb információk szerint a NotW mintegy 5-6 ezer személyt figyeltetett és hallgatott le, a perek sorozatában tehát ez a néhány tucat ügy csupán az első hullámot jelenti.

(The Guardian, guardian.co.uk)

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása