Beperelte a készítőket az iszlámellenes film egyik színésznője

2012. szeptember 20., csütörtök 08:04, frissítve: csütörtök 17:12

Beperelte a Mohamed prófétát és az iszlámot gyalázó film készítőjét annak egyik női szereplője, aki halálos fenyegetéseket kapott, miután a film felkerült a YouTube videómegosztó portálra.

Cindy Lee Garcia színésznő keresetében azzal vádolja a film készítőjét, Sam Bacile-t – valódi neve Nakoula Basseley Nakoula –, hogy becsapta őt, mert elhitette vele, hogy egy sivatagi kalandfilmben fog szerepelni. Azt állítja, hogy a forgatáskor szó sem esett Mohamedről, nem történt utalás vallásra sem, és nem volt tudomása a filmben megjelent szexuális tartalmakról.

A színésznő a Google-t, illetve a tulajdonában lévő YouTube-ot is a bíróság elé kívánja idézi, és követeli tőlük, hogy vegyék le a filmet a videómegosztó portálról. A színésznő azzal vádolja Nakoulát, a Google-t és a YouTube-ot, hogy megsértették a magánélethez fűződő jogait, tisztességtelen üzleti tevékenységet folytattak, engedélye nélkül használták filmbeli alakját és szándékosan érzelmi fájdalmat okoztak neki.

Az iszlámot gyalázó, Innocence of muslims című amerikai amatőr film múlt heti bemutatása haragos tiltakozásokat váltott ki az iszlám világban, tüntetők rohamozták meg az Egyesült Államok és a nyugati országok diplomáciai képviseleteit. A pakisztáni és bangladesi kormány zárolta a hozzáférést a YouTube videómegosztó portálhoz, mert tartanak tőle, hogy újabb erőszakos reakciókat vált ki a honlapra feltöltött iszlámellenes film. A filmmel kapcsolatban további részleteket itt olvashat. A The New York Times című amerikai napilap szerint Izraelt támogató és az iszlám szent háborút (dzsihádot) a vadsághoz hasonlító hirdetéseket helyeznek el jövő héten tíz metróállomáson New Yorkban. Franciaországban pedig Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt legfrissebb számában a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap, a kormány pedig nem engedélyezte azt a demonstrációt, amelyet a karikatúra és a film elleni tiltakozásul tartottak volna.

Forrás: MTI