Puccs után: jól van az elnök

BL

2012. március 29., csütörtök 08:56, frissítve: csütörtök 10:20

Szabad és sértetlen a katonai hatalomátvétellel megbuktatott mali elnök, Amadou Toumani Touré. Ezt ő maga közölte hírügynökségekkel szerda este.

Az egy héttel ezelőtti puccs óta semmit nem lehetett tudni a sorsáról. Az AFP-vel közölte telefonon, hogy a fővárosban, Bamakóban van családjával együtt, de többet nem árult el tartózkodási helyéről. „Teljes szívemből kívánom, hogy Maliban diadalmaskodjon a béke és a demokrácia. E pillanatban nincs más mondanivalóm” – tette hozzá.

Tüntetők ezrei vonultak fel szerdán a mali főváros, Bamako utcáin, támogatásukról biztosítva a katonai juntát, amely közel egy héttel ezelőtt megdöntötte Amadou Toumani Touré elnök uralmát. Egyúttal visszautasították, hogy bármilyen külföldi hatalom szankciókkal arra kényszerítse a katonai vezetést: adja át a hatalmat civil politikusoknak, és vonuljon háttérbe.

A puccsisták március 22-én ragadták meg a hatalmat, azzal vádolva Touré elnök rendszerét, hogy nem tud megbirkózni a tuareg offenzívával. Vasárnap az Afrikai Szolidaritás a Demokráciáért és a Függetlenségért (SADI), a junta által feloszlatott parlament egyetlen ellenzéki pártja (3 képviselő a 147-ből) létrehozta a zendülők oldalán álló Március 22-e Népi Mozgalmat (M22).

Harmincnyolc politikai párt és mintegy húsz szervezet eközben létrehozta a juntával szemben álló, Egyesült Front a Demokrácia és a Köztársaság Megmentéséért (FUDR) nevű formációt, amely – a nemzetközi közösséghez hasonlóan – az alkotmányos rendhez való visszatérést követeli a nyugat-afrikai országban.

Forrás: MTI