Putyin döntése a hidegháborút idézi

KG

2012. július 21., szombat 14:05

Az éles hazai és külföldi bírálatok ellenére aláírta az orosz elnök szombaton azt a törvényt, amely kötelezi az Oroszországban működő, külföldi finanszírozású nem kormányzati szervezeteket, hogy "külföldi ügynökként" vetessék magukat nyilvántartásba.

A civil szervezetek (NGO) működési szabályait szigorító jogszabályt a kormányzó Egységes Oroszország párt által ellenőrzött felsőház, a Szövetségi Tanács elsöprő többséggel fogadta el szerdán. Az alsóház a szigorítást rohamtempóban, már a múlt héten elfogadta.

A törvény egyaránt vonatkozik a külföldi finanszírozású, politikai tevékenységet folytató nem orosz és orosz civil szervezetekre is. A törvényt be nem tartó nem kormányzati szervezeteket az eddiginél szigorúbb büntetéssel sújtják, működésüket bírósági ítélet nélkül akár hat hónapra is felfüggeszthetik. Az NGO-knak a jövőben minden külföldről származó segélyről haladéktalanul tájékoztatniuk kell az orosz hatóságokat, ha nem akarnak pénz- vagy akár börtönbüntetést megkockáztatni.

Hidegháborús hangulat

A jogszabály bírálói szerint ez a törvény visszalépést jelent a hidegháború időszakába. Szerintük Vlagyimir Putyin így igyekszik elhallgattatni azokat a szervezeteket, amelyek bírálták teljesítményét az emberi jogok területén, és segédkeztek az elmúlt hónapok nagy kormányellenes tüntetéseinek megszervezésében. A törvény miatt „mély aggodalmát” fejezte ki mások között az Egyesült Államok kormánya és a német szövetségi kormány emberi jogi megbízottja is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és amerikai kollégája, Barack Obama néz farkasszemet a júniusi mexikói G20-as csúcstalálkozón
Vlagyimir Putyin orosz elnök és amerikai kollégája, Barack Obama néz farkasszemet a júniusi mexikói G20-as csúcstalálkozón
Fotó: Europress/AFP

Bagoly mondja...

Az Egyesült Államok maga is korlátozza és regisztrációhoz köti a külföldi finanszírozású csoportokat, megkövetelve a külföldi kormányok ügynökeiként politikai irányultságú munkát folytatóktól, hogy számot adjanak tevékenységükről és finanszírozásuk forrásairól.

Patrick Ventrell amerikai külügyi szóvivő szerint azonban az orosz törvénytervezet ennél jóval messzebb megy azzal, hogy megköveteli a demokrácia és a jó kormányzás elősegítésére a legkülönbözőbb, párton kívüli tevékenységeket folytató NGO-k külföldi ügynökként való regisztrálását is. Mindez már „más normákról” árulkodik – mondta.

Putyint pedig az Egyesült Államok lépései aggasztják

A Nyugat humanitárius segítségnek álcázva terjeszti „rakétás-bombás demokráciáját”, beavatkozva azokba a konfliktusokba, amelyeket az „arab tavasz” keltett életre – jelentette ki Vlagyimir Putyin hétfőn Moszkvában, az orosz nagykövetek értekezletén.

Forrás: MNO, MTI