Putyin: Lenin aláaknázta az államot

FB

2016. január 26., kedd 08:05, frissítve: kedd 08:21

Az orosz elnök szerint az egykori kommunista vezető időzített bombát helyezett az orosz állam alá, amikor etnikai határok mentén rajzolta meg a közigazgatási határokat. Putyin egy hétfői, az észak-kaukázusi Sztavropolban tartott kormánypárti aktivistatalálkozón Leninék túlzott brutalitását is kritizálta, miközben beszédében a kommunizmus és a Biblia között vont párhuzamot.

Vlagyimir Putyin korábban hímes tojásként bánt az ország múltjával, ezért igen meglepő, hogy most élesen kritizálta a bolsevik ideológust, Vlagyimir Iljics Lenint, akit Oroszország-szerte máig tisztelnek – írja beszámolójában az Associated Press amerikai hírügynökség. Putyin nem akarja elidegeníteni a választókat a hatalomtól, ezért azt is bejelentette, hogy Lenin testét nem távolítják el a Vörös téren álló mauzóleumából.

Az orosz elnök kritizálta Lenint és társait, amiért brutálisan kivégezték az utolsó orosz cárt és családját. Putyin szerint Lenin időzített bombát tett a bolsevik állam alá, amikor etnikai határok mentén rajzolta meg a közigazgatási határokat és föderatív államot hozott létre egységes államszervezet helyett – amit Joszif Sztálin javasolt.

Eszelős ötlet

Példaként a Donyec-medencét (Donbassz) említette (amely a Krím félsziget oroszok általi elfoglalását követően nyilvánította ki függetlenségét és harcolt az ukrán állam katonái ellen). Putyin szerint Leninék azért „adták” Ukrajnának Donbasszt, hogy növeljék a proletariátus arányát az ukrán tagköztársaságban, de ez „eszelős” ötletnek bizonyult.

Kritizálta a bolsevikokat amiatt is, hogy hataloméhségükben az első világháború veszteseivé váltak, ráadásul a későbbi vesztes németek ellen buktak el területeket. „A vesztes féltől kaptunk ki, ez egyedülálló a történelemben” – mondta az elnök. Azt is elmesélte, hogy még KGB-s időszakában őszintén hitt a kommunizmusban, az igazságos társadalom ígérete a Bibliát juttatta eszébe, ám az ígéret nem vált valósággá.

Az AP szerint Putyin eddig példátlan kritikájának két oka lehet: vagy legitimálni akarja Moszkva ukrajnai politikáját, de jelezheti azt is, hogy a Kreml aggódik az Oroszország egyes vidékein jellemző szeparatista törekvések miatt.