Radikális muzulmánoknál razziáztak

MD

2012. június 14., csütörtök 16:13

Alkotmányellenes tevékenység miatt betiltottak egy radikális iszlamista szervezetet csütörtökön Németországban, és nagyszabású razziát hajtottak végre a szalafista irányzathoz tartozó csoportoknál.
Ez az első alkalom, hogy radikális iszlamista szervezetet tiltanak be Németországban.

A hét tartományra kiterjedő akcióban 850 rendőr vett részt. Mintegy 80 helyszínen tartottak házkutatást és elfogtak egy nemzetközi körözés alatt álló személyt – közölte Hans-Peter Friedrich belügyminiszter. Friedrich elrendelte a Millatu Ibrahim nevű szalafista szervezet felszámolását. A szervezet „szembefordult alkotmányos rendünkkel és a népek közötti kölcsönös megértés eszméjével” – indokolta a tárcavezető a döntést. Két másik szalafista csoportosulás ellen még tart a nyomozás, melyek közül az egyik az Igaz vallás nevű szervezet, amely az utóbbi hónapokban a Korán német nyelvű példányainak ingyenes osztogatásával hívta fel magára a figyelmet.

A szalafista irányzat a saría, az iszlám jogrend alapján működő állam kiépítésére törekszik. Ehhez az irányzathoz köthető ez eddigi egyetlen iszlamista hátterű németországi terrorcselekmény, a frankfurti repülőtéren 2011-ben elkövetett merénylet, amelyben két amerikai katona meghalt.

Sajtójelentések szerint a Millatu Ibrahim vezetői azt tanították a szervezet tagjainak, hogy a nem muzulmán vallásúak ellenségek, a saría pedig előrébb való, mint a német jog.

A német hatóságok szerint az utóbbi időszakban felélénkült a radikális iszlamista csoportok tevékenysége, és növekedett a valószínűsége annak, hogy újabb terrorcselekményt követnek el. A fokozódó aktivitás egyik jele, hogy a május közepén tartott észak-rajna–vesztfáliai tartományi választást felvezető kampány idején a Pro NRW elnevezésű szélsőjobboldali, iszlámellenes párt több demonstrációja szélsőséges iszlamistákkal folytatott összecsapásokkal végződött.

Forrás: MTI