Rakétatámadás végzett szudáni katonákkal

MTI

2016. január 31., vasárnap 14:15

Több mint kétszáz szudáni katona halt meg a jemeni síita felkelők rakétatámadásában a konfliktusba beavatkozó Szaúd-Arábia vezette katonai koalíció dél-jemeni Lahidzs tartományban lévő támaszpontján – közölte a libanoni pánarab al-Majadín televíziócsatorna vasárnap.

A síita felkelők, a húszik egy Tocska (Pont) ballisztikus rakétát lőttek ki az al-Anad nevű katonai támaszpontra, a támadásban a nemzetközileg elismert jemeni kormányt támogató koalíció kötelékében szolgáló több mint 200 szudáni katona halt meg – tudatta a televízió, hozzátéve, hogy néhány haditechnikai eszköz és Apache helikopterek is megsemmisültek.

A húszik katonai vezetése is beszámolt a támadásról, elmondása szerint a rakéta „pontosan célba talált”.

A jemeni felkelők állítását egyelőre nem kommentálta a Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség.

Eközben a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet közölte, a húszik hónapok óta akadályozzák humanitárius segélyek bejutását a heves harcok sújtotta közép-jemeni Taíz városába. A HRW közleményében felszólította a húszikat, hogy „azonnal fejezzék be a civil lakosságnak szánt árucikkek törvénytelen elkobzását, és engedélyezzék a segélyszervezeteknek a városba való bejutást”.

A közel 3 millió lakosú közép-jemeni Taízt – az azonos nevű tartomány székhelyét – a kormánypárti erők ellenőrzik, de már hetek óta ostromolják a húszi lázadók, akik többek között a fővárost, Szanaát is uralmuk alatt tartják.

A jemeni konfliktusban az Irán támogatását élvező húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a nemzetközi közösség által elismert, Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette kormánnyal. A szaúdiak vezette katonai szövetség március óta hajt végre légi támadásokat a lázadók állásai ellen.