Reménytelenség és félelem Szlovákiában

NT

2012. március 9., péntek 12:45

Felmérésében arról kérdezte a szlovák választókat az MVK közvélemény-kutató ügynökség, hogy milyen érzésekkel várják a választást – írja az ujszo.com hírportál.

A válaszadóknak arra a kérdésre kellett felelniük, „Milyen érzések és elvárások kapcsolódnak legerősebben önben az idei választásokhoz?” A válaszadók 51,7 százaléka azt felelte, hogy érzései negatívak, reménytelenség és félelem tölti el őket.

A választásokkal kapcsolatban csak a szavazásra jogosultak ötöde bizakodó, a megkérdezettek 20,8 százaléka mondta, hogy a szombati voksolás kapcsán optimizmus s remény lesz úrrá rajta. A megkérdezettek 27,4 százaléka különösebb érzelmek nélkül várja a szombatot – írja a hírportál.

Bejutna a parlamentbe – 5,5 százalékos eredménnyel – a szombati szlovákiai választásokon a Magyar Koalíció Pártja – derült ki az MVK közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb, csütörtökön nyilvánosságra hozott felméréséből. Az Egyesülés a Felvidéki Magyarságért szervezet aktivistái úgy látják, hogy a 460 ezer felvidéki magyar sorsa a 24. órához érkezett.

Az SNS (32,4 százalék ), a Smeru (31,4 százalék) és a SDKÚ-DS (30,4 százalék) választói a legoptimistábbak.

A legnagyobb félelmei az MKP (64,7 százalék), a KDH (63,6 százalék) és a 99 százalék párt (63,2 százalék) szimpatizánsainak vannak.

Az SaS szavazói a legstabilabbak lelkileg, 44,4 százalékuk tekint a szombatra érzelemmentesen.

Nem hódolnak be

Sorsfordító jelentőségű a hétvégi szlovákiai választás. Nagyon sok múlik azon, hogy a Magyar Koalíció Pártja bekerül-e a pozsonyi törvényhozásba – ezt már a Lánchíd Rádiónak mondta el Szepsi polgármestere. Zachariás István – aki maga is indul képviselőjelöltként – szerint ugyanis olyan pártra van szüksége a magyarságnak, amely megalkuvás nélkül képviseli érdekeit, és nem hódol be.

Németh Zsolt is hasonlóan vélekedik, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint fontos, hogy az etnikai alapon szerveződő pártok révén legyen hatékony magyar nemzeti érdekképviselet a szomszédos országok törvényhozásaiban, ezért lenne jó, ha a Magyar Koalíció Pártja (MKP) visszakerülne a parlamentbe a hétvégi szlovák választásokon.

Félreértette az álláspontját

Az államtitkár a Hír TV Rájátszás című, csütörtöki műsorában úgy nyilatkozott, Bugár Béla, a Híd (Most) szlovák–magyar párt elnöke félreértette az álláspontját: a kormány nem avatkozik be a szlovákiai magyarok döntésébe, és tiszteletben tartják, hogy kire szavaznak. Egyúttal arra biztatta a szlovákiai magyarokat, hogy a saját érdekükben minél többen menjenek el szavazni.

Megkongatták a felvidéki magyarság vészharangját Párkányban. Civil szervezetek a szombati, szlovákiai parlamenti választásokig harangszóval mozgósítanak az Ipolyságtól a Csallóközig. Az Egyesülés a Felvidéki Magyarságért szervezet aktivistái úgy látják, hogy a 460 ezer felvidéki magyar sorsa a 24. órához érkezett, amelyet jól mutat a népszámlálás eredménye is: tíz év alatt 62 ezerrel csökkent a számuk Dél-Szlovákiában.

Meghatározó szerep

Magyarország miniszterelnök-helyettese szerint kulcsfontosságú, hogy a hétvégi szlovákiai választásokon az etnikai alapú magyar párt meghatározó szerephez jusson, és jelen tudjon lenni a pozsonyi politikában. Semjén Zsolt az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kiemelte: a választások után meg fogják találni a hangot az új szlovák kormánnyal.

Forrás: ujszo, MNO, Hír Tv