Rendkívüli intézkedéseket vezetnek be Kölnben farsangkor

MTI

2016. február 1., hétfő 21:21

Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetnek be a farsangi utcai mulatságok idejére Kölnben, hogy megelőzzék a szilveszteri szexuális támadások és rablások megismétlődését. A városvezetés hétfőn ismertetett tervei szerint egyebek mellett a tavalyinak több mint a kétszeresére emelik a rendőrök számát, és különleges védett övezeteket alakítanak ki a belvárosban.

A február 4-étől 10-éig tartó karneváli szezon legnagyobb rendezvényeire több mint 2000 rendőrt vezényelnek az utcákra, a mentők, tűzoltók és segélyszervezetek pedig további csaknem 900 emberrel dolgoznak majd a csütörtök esti, a vasárnapi és hétfői tömegrendezvényeken, s munkájukat több mint 400 közterület-felügyelő és 10 tolmács támogatja.

A jelmezes felvonulásokon egymillióan vehetnek részt, és a városvezetés arra törekszik, hogy a hagyományok megőrzése mellett gondoskodjon biztonságukról. A hatóságok nem tűrnek el semmiféle rendbontást, az agresszív részegekkel szemben éppen olyan határozottsággal intézkednek majd, mint a zsebtolvajokkal és azokkal a férfiakkal szemben, akik nem hajlandóak elfogadni, ha egy nő nemet mond – emelte ki Jürgen Mathies, a kölni rendőrség vezetője.

Kitiltottak embereket

Az esetleges rendbontók, erőszakoskodók számára 400 férőhelyet alakítottak ki rendőrségi fogdákban. Az utcai mulatságok helyszínéről csaknem 50 embert kitiltottak, köztük ismert észak-afrikai zsebtolvajokat, motoros bandák tagjait és olyan embereket, akik az utóbbi években erőszakos cselekményeket követtek el a karneváli rendezvényeken.

Jürgen Mathies elmondta, hogy a rendőrség szorosan együttműködik a tartományi és szövetségi bűnügyi hivatallal, és ugyan konkrét terrorfenyegetettségről nem tudnak, arra számítanak, hogy a karneváli szezonban is magas lesz az elméleti, „absztrakt fenyegetettség”.

Hozzátette: arra kérik az ünneplőket, hogy mellőzzék a bizonyos jelmezekhez tartozó játékfegyverek, fegyverutánzatok viselését. A rendőröknek ugyan nincs joguk az ilyen tárgyak elkobzására, fokozott ellenőrzésre kell számítaniuk mindazoknak, akik nem teljesítik a kérést.

A biztonságérzet nagyon fontos érték, és Köln vezetése mindent megtesz azért, hogy biztonságban érezhesse magát mindenki, és soha többé ne forduljon elő mindaz, ami szilveszter éjjel történt – hangsúlyozta Henriette Reker főpolgármester. Hozzátette, hogy százszázalékos biztonság ugyan nem létezik, a rendőrség ezúttal első osztályú munkát végez majd.

Védett övezetek

Az esti, éjszakai mulatságok alatt a városban 30 erősen kivilágított és védett övezetet alakítanak ki. Kiterjesztették a térfigyelő rendszert is, így nemcsak a belváros számos pontján, hanem valamennyi pályaudvaron és metróállomáson működnek biztonsági kamerák, a karneválozókat Kölnbe szállító 130 különvonaton pedig megerősítik a biztonsági szolgálatot.

A tavalyi farsangi szezonban nagyjából 50 szexuális bűncselekmény történt Kölnben.

Szilveszter éjszakáján egy nagyjából ezerfős csoport gyűlt össze a főpályaudvar előtti téren, a tagjai petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, amelyek elkezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Áldozatok és tanúk arab, illetve észak-afrikai származású támadókról számoltak be. Eddig több mint 1000 feljelentést tettek, 433-at szexuális bűncselekmény miatt. A hatóságok 44 feltételezett elkövetőt azonosítottak, és 9-et őrizetbe vettek.