Rendkívüli ülést tart a BT

LM

2012. május 27., vasárnap 20:35, frissítve: hétfő 10:48

Rendkívüli ülést tart vasárnap az ENSZ Biztonsági Tanácsa Szíriáról – szivárgott ki New Yorkban diplomáciai forrásokból.

A megbeszélés témája a húlai tragédia, amelyben pénteken több mint százan vesztették életüket, köztük több tucat gyerek.

Nagy-Britannia és Franciaország javasolta, hogy adjanak ki egy elítélő nyilatkozatot a mészárlásról, de Oroszország kérte, hogy várjanak ezzel addig, amíg meg nem hallgatják a szíriai ENSZ-megfigyelők parancsnokának, Robert Mood tábornoknak a jelentését. A szíriai kormány és ellenzék egymást vádolja a szörnyűségért.

Folytatódott a vérontás

Szíria-szerte ezrek tüntettek vasárnap, hogy elítéljék a pénteki húlai mészárlást, amelyet az ellenzék a kormányerőknek tulajdonít. Az ország különböző pontjain összesen 24 ember – köztük 15 polgári személy – halt meg ezen a napon az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint.

 

Több mint 13 ezren, jobbára polgári személyek haltak meg a szíriai erőszakban, amely tavaly március közepén kezdődött a Bassár el-Aszad elnök rendszerével szembeni tüntetésekkel – közölte vasárnap az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A szíriai hadsereg helikopterei pénteken első ízben támadták a Bassár el-Aszad elnök rendszerét elutasító kurd településeket a török határ közelében, sokan megsebesültek. A kormányerők páncélos járművekkel törtek be Aleppo város utcáira, ahol rezsimellenes megmozdulások folytak.

Egyébként a G8-csoport vezetőinek múlt hétvégi tanácskozásán is téma volt Szíria. A megbeszélés során nem jött létre egyetértés az ország ügyében, mert Moszkva továbbra is kitart álláspontja mellett, miszerint nem támogatja az erőszakos rendszerváltást az országban.

Negyvenen meghaltak, a sebesültek száma elérheti a százhetvenet abban a terrortámadásban, amit május elején követtek el a fővárosban.

Forrás: MTI