Rendőrségi őrizetben volt a halálra kínzott olasz diák?

MTI

2016. február 15., hétfő 17:52

Első ízben ismerték be egyiptomi biztonsági források, hogy a Kairóban halálra kínzott olasz diák a rendőrség őrizetében volt – írta hétfői számában az As-Surúk című egyiptomi napilap az amerikai The New York Times értesüléseire hivatkozva. A belügyi tárca valótlannak nevezte a hírt.

A nyomozásban részt vevő, meg nem nevezett három biztonsági illetékes szerint Giulio Regenit azért vették őrizetbe, mert „szemtelen” volt az őt igazoltató tisztekkel. „Nagyon goromba volt, és adta a keményfiút” – idézi a forrásokat a napilap.

A nyomozók szerint Regeni a mobiltelefonjában talált telefonszámok miatt vált gyanússá. A független munkásszakszervezeteket kutató 28 éves diák telefonjában a cikk szerint a 2013-as hatalomváltás után betiltott, majd az állam ellenségeinek minősített szervezetek, a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet és az Április 6. nevű aktivistacsoport tagjainak számait őrizte.

„Azt gondoltam, hogy kém. Végül is ki jön Egyiptomba azért, hogy a szakszervezeteket tanulmányozza?” – idézi a lap az egyik biztonsági illetékest.

Állati erőszak

Giulio Regeni a Cambridge-i Egyetem doktorandusza volt, szeptember óta élt Kairóban, ahol a rendszerellenes tömeges megmozdulásokban jelentős szerepet játszó érdekképviseleteket kutatta. A Mubarak-rezsimnek véget vető 2011-es forradalom ötödik évfordulóján, január 25-én veszett nyoma a belvárosban.

Alsótestén fedetlen, megkínzott holttestét tíz nappal később találták meg Kairó peremén, egy autópálya mellett. Ügyészségi és egészségügyi források szerint teste elnyomott cigarettacsikkek, erős ütések és éles tárggyal okozott vágások nyomait viselte. Az olasz belügy szerint a diákot „embertelen, állati” erőszak érte.

A hétfői cikk szerint Regeninek eltűnése előtt számos, a lakásához közeli boltokra rögzített térfigyelő kamera előtt kellett elhaladnia. A bolttulajdonosok arra hívták fel a figyelmet, hogy a felvételek minden bizonnyal fontos információkat tartalmazhattak a történtekről, ennek ellenére a rendőrség nem volt kíváncsi a tartalmukra.

A belügy cáfol

A rendvédelmi és nemzetbiztonsági szervekért felelő belügyminiszter, Magdi Abdel-Gaffár több ízben elítélte azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a biztonsági erőknek közük lehet Regeni meggyilkolásához.

A tárca hétfőn kiadott egy angol nyelvű közleményt, amelyben teljes mértékben valótlannak nevezte az „egyes nyugati lapokban” megjelent hírt, miszerint a rendőrség röviddel halála előtt őrizetbe vette Regenit. A közlemény szerint „az olasz féllel szoros együttműködésben” zajló nyomozás eredményeit ismertetni fogják, amint „megbízható értesülések” birtokában lesznek.