Rijád megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal

MTI

2016. január 4., hétfő 00:22, frissítve: hétfő 09:17

Szaúd-Arábia megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal, miután a szunnita királyság teheráni nagykövetségét tüntetők támadták meg a hétvégén – jelentette be Abdel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter egy vasárnapi rijádi sajtótájékoztatón.

Irán diplomáciai és egyéb képviseleteinek 48 órájuk van arra, hogy elhagyják Szaúd-Arábiát – mondta a szaúdi diplomácia vezetője, és hozzáfűzte: Rijád nem engedi meg, hogy Irán aláássa a szunnita királyság biztonságát.

Dzsubeir úgy fogalmazott, hogy a teheráni szaúdi nagykövetség elleni támadás illeszkedik Irán korábban, más külföldi nagykövetségek ellen elkövetett támadásainak sorába, illetve az Iráni Iszlám Köztársaságnak a térséget destabilizáló politikájába, amelynek során terrorista sejteket épít ki Szaúd-Arábiában.

„A királyság ezen tények fényében kihirdeti a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Iránnal, és kéri a nagykövetség, a konzulátusok és más ezekhez köthető irodák diplomáciai személyzetének távozását 48 órán belül. A nagykövetet már bekérették, hogy tájékoztassa őket” – mondta a szaúdi külügyminiszter.

Időközben a hétvégén megtámadott szaúdi nagykövetség diplomáciai személyzetét kimentették Iránból, és Dubajban szálltak le, ahonnan később folytatni fogják útjukat Szaúd-Arábiába – jelentette az al-Arabíja szaúdi hírtelevízió.

Bosszúval fenyegettek

A két rivális ország viszonya azután romlott meg drámai mértékben, hogy Szaúd-Arábiában szombaton terrorizmus vádjával – több tucat másik ember mellett – kivégeztek egy síita főpapot is, akinek lefejezése hatalmas felháborodást váltott ki számos országban, Irán, Libanon és Irak síita vallási és politikai vezetői bosszúval fenyegettek. Felháborodott tüntetők pedig a nap folyamán megtámadták a szunnita királyság teheráni nagykövetségét.

Vasárnap viszont mind Teherán, mind  Rijád jelezte: kész útját állni a konfliktus terjedésének. Mind Mohamad Dzsavad Zarif iráni, mind Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter hangsúlyozta, hogy nem akarják kiterjeszteni a konfliktust.