Románia: hivatalos a népszavazás végeredménye

TK

2012. augusztus 1., szerda 13:24, frissítve: szerda 19:42

A román központi választási iroda (BEC) szerdán közzétette a felfüggesztett államfő leváltása ügyében vasárnap rendezett népszavazás hivatalos végeredményét.
Az államfő elleni baloldali „puccskísérlet” megbukott, nem lesz előre hozott elnökválasztás, Traian Basescu 2014-ig mindenképpen marad. Basescut nem tudták bűnbakká tenni. Várhatóan nem indul újabb felfüggesztési eljárás az államfő ellen, mivel egy megismételt referendumon hasonló eredmény születne – hangsúlyozta az MNO-nak adott nyilatkozatában Szász Alpár Zoltán.

Románia 18,3 millió választójoggal rendelkező állampolgára közül csaknem 8 és fél millió adta le voksát, vagyis a választói névjegyzékben szereplők 46,24 százaléka. A részvevők 87,5 százaléka (7,4 millió) szavazott igennel, és 11 százaléka (940 ezer) nemmel Traian Basescu leváltására. A felfüggesztett államfőt támogató ellenzéki Demokrata Liberális Párt bojkottálta a népszavazást.

A hivatalos végeredményt a BEC szerdán eljuttatja az alkotmánybírósághoz, amelynek meg kell állapítania, hogy érvényes volt-e a referendum. Korábban a taláros testület leszögezte, hogy a népszavazás érvényességéhez a választók többségének (ötven százalék plusz egy főnek) a részvétele szükséges. Ha érvénytelenítik a referendumot, Basescu visszatérhet az elnöki hivatalba. Az alkotmánybíróság erre vonatkozó határozata akkor lép hatályba, amikor felolvassák a parlament két házának együttes ülésén. Emiatt újabb rendkívüli ülésszakra kell összehívni a parlamenti vakáción lévő törvényhozást.

A referendumon Székelyföldön volt legalacsonyabb a részvétel: Hargita megyében a választópolgárok 13,6 százaléka, Kovászna megyében 18,6 százaléka, Maros megyében 35,1 százaléka járult az urnákhoz. Az ország történelmi régiói közül Erdélyben volt a legalacsonyabb a részvétel, és Olténiában – Románia déli részén – a legmagasabb.

Kedd este a politikai csatározások beszüntetését kérte kedden Traian Basescu a kormányzó Szociálliberális Szövetségtől.

Londoni elemzők szerint hosszú ideig tartó politikai instabilitás jöhet a népszavazást követően, a Deutsche Welle Ponta hazugságairól írt, míg az Oroszország Hangja rádió annak a nézetének adott hangot, hogy jelentős számú román döntött úgy, hogy követi Orbán Viktor miniszterelnök tanácsát.

Forrás: MTI