Románia is besokallt a Timosenko-ügy miatt

PR

2012. május 3., csütörtök 17:02, frissítve: csütörtök 18:50

Románia is csatlakozik a többi uniós ország által képviselt állásponthoz a Timosenko-ügyben, és csak nagyköveti szinten képviselteti magát a közép-európai államfők május 11–12-ei jaltai csúcstalálkozóján – jelentette be Traian Băsescu csütörtökön a román rádiónak adott interjújában. Vlagyimir Putyin orosz kormányfő közlése szerint szívesen fogadnák Timosenkót Oroszországban gyógykezelésre.
A témával foglalkozik a Hír TV Globál című műsora 19.30-tól.

„Az európai uniós kollégákkal fogunk szolidaritást vállalni, és nem teszünk eleget a jaltai csúcstalálkozóra szóló meghívásnak. A nagykövetünk azonban ott lesz. Számunkra Ukrajna fontos ország, és az is világos, hogy nem avatkozhatunk be egy másik állam igazságszolgáltatásába” – mondta Băsescu. A román elnök ugyanakkor azt mondta, hogy a futballt nem kell átpolitizálni. Kifejtette: bár a román válogatott nem jutott ki az Európa-bajnokságra, az ukrajnai labdarúgó-mérkőzések bojkottja a hidegháborús időszakra emlékezteti, amikor az olimpiát bojkottálták politikai okok miatt – márpedig szerinte ez helytelen.

Mint megírtuk, drámai hangú felhívásban édesanyja támogatására szólította fel az ukránokat Julija Timosenko lánya.

A német külügyminiszter hétfőn az Európán belüli elszigetelődés veszélyére figyelmeztette Ukrajna vezetőit.

Timosenko pártjának vasárnapi közleménye szerint jelentősen romlott az éhségsztrájkoló volt kormányfő állapota.

A román rádió műsorában Traian Băsescu együtt vett részt a romániai hivatalos látogatáson tartózkodó Nicolae Timofti moldovai államfővel. A Timosenko-ügyet firtató riporteri kérdésre Timofti azt mondta, a részletek ismeretének hiányában nem mondhat véleményt, és bármilyen államfői szintű megszólalást az ukrán fél úgy értelmezhet, hogy a Moldovai Köztársaság beavatkozik az ország belügyeibe. Kifejezte abbéli meggyőződését is, hogy Ukrajnában is működnek azok az intézmények, amelyek lehetővé teszik, hogy egy állampolgár bebizonyíthassa igazát és megvédhesse jogait, amennyiben ártatlan.

Putyin szívesen látná Timosenkót

Szívesen fogadnák orvosi kezelésre bármely oroszországi gyógyintézetben Julija Timosenko volt ukrán kormányfőt – jelentette be Vlagyimir Putyin csütörtökön. A megválasztott orosz államfő szerint a politikát nem szabad összekeverni a sporttal. Putyin így kommentálta azt, hogy egyes európai politikusok bojkottálni akarják a labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai rendezvényeit Timosenko bebörtönzése miatt. „Tartom magam a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alapelvéhez, amely szerint a sport a politikán kívül áll” – mondta az orosz politikus.

Julija Timosenko esetleges oroszországi gyógykezelésével kapcsolatban Putyin azt mondta: „ami az ügy emberiességi részét illeti, ha Julia Vlagyimirovna lehetségesnek tartja, és az ukrán hatalom, ukrán partnereink egyetértenek ezzel, szívesen fogadnánk Julija Vlagyimirovnát gyógykezelésre Oroszországban a számára és az ukrán hatalom számára alkalmas időpontban bármikor és bármelyik gyógyintézetben”.

A 2009-ben aláírt orosz-ukrán gázár-egyezményről – amely miatt a volt ukrán kormányfőt a kijevi bíróság hétéves börtönbüntetése ítélte – Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy az aláírás előtt az orosz jogászok azt a legnagyobb gondossággal ellenőrizték, és azok teljes mértékben megfelelnek az Oroszországi Föderáció és Ukrajna törvényeinek.

Láncreakció

Mint ismert, több európai ország vezetői a jaltai csúcstalálkozó és a labdarúgó-Európa-bajnokság ukrajnai mérkőzéseinek bojkottálásával tiltakoznak Julija Timosenko volt kormányfő bebörtönzése miatt. Csütörtökön derült ki, hogy Andris Bērziņš lett államfő sem lesz jelen a közép-európai államfők soros, 18. csúcstalálkozóján. Václav Klaus cseh és Danilo Türk szlovén köztársasági elnök még április végén lemondta ukrajnai látogatását. Elsőként Joachim Gauck német elnök jelentette be, hogy – Angela Merkel kancellárral egyetértésben – nem vesz részt az ukrajnai fórumon. Heinz Fischer osztrák államfő sűrű hivatalos programjára hivatkozva szintén jelezte távolmaradását.

Az európai országok után egyébként már Amerika is diplomáciai offenzívába kezdett Ukrajna ellen: Julija Timosenko szabadon engedését követelik. Az AFP hírügynökség szerdai hírei szerint Hillary Clinton külügyminiszter közleményben tiltakozott a volt ukrán kormányfő fogva tartása miatt.

Forrás: MTI