A középosztály réme vagy ifjú zseni?

Kovács N. László

2012. augusztus 11., szombat 14:29, frissítve: vasárnap 18:22

Paul D. Ryan wisconsini képviselőt választotta alelnökjelöltjének szombaton Mitt Romney, a Republikánus Párt elnökjelöltje.

Mitt Romney a döntését először telefonon tudatta a támogatóival, miszerint a 42 éves Ryant, a képviselőház költségvetési bizottságának az elnökét választotta alelnökjelöltnek. Romney és Ryan Norfolkban együtt jelenik meg egy rendezvényen, majd autóbusszal négynapos körútra indulnak.

A Mitt Romney-hoz közel álló források alapján az amerikai lapok már korábban tényként közölték Ryan sikerét. A The New York Times egy közeli tanácsadó és három vezető republikánus stratéga nem hivatalos közlésére hivatkozva azt is tudni vélte, hogy Romney már a többi alelnökesélyest is felhívta, hogy közölje velük a hírt, és megköszönje eddigi támogatásukat. A novemberi szavazócédulán tehát Mitt Romney neve alatt Paul Ryané fog szerepelni.

Ryan fiatal és jóképű („képernyőképes”, ahogy az amerikaiak mondják), Romney azonban nem ezen tulajdonságaiért választotta maga mellé a 42 éves wisconsini képviselőt. A képviselőház költségvetési bizottságának elnökét a konzervatív oldalon igazi zseninek tartják, aki gyakorlatilag egyedül dolgozott ki költségvetési tervezetet az Obama-féle költekezés alternatívájaként – ezt az alsóház el is fogadta, a demokrata többségű szenátus azonban természetesen visszadobta.

Paul Ryan, „képernyőképes”, így mondják Amerikában...
Paul Ryan, „képernyőképes”, így mondják Amerikában...
Fotó: Reuters

Romney a gazdaság rendbetételének ígéretére alapozta kampányát, a Ryan-féle költségvetés pedig az államadósság radikális mértékű csökkentését irányozza elő, tehát beleillik az elnökjelölt elképzeléseibe. Ryan jó választás azért is, mert személye nem kelt ellenérzéseket a republikánus tábor egyetlen szegmensében sem, elképzeléseinek nagy részét a keresztény jobboldal és a mérsékelt konzervatívok egyaránt támogatják.

A választás ugyanakkor visszafelé is elsülhet, hiszen a Ryan-féle költségvetés tele van ellentmondásokkal, melyeket Barack Obama és csapata bizonyára kíméletlenül ki fog használni. A tervezet többek közt teljesen átalakítaná (értsd: alaposan megkurtítaná) az egészségügyi szociális háló részét képező Medicaid és Medicare programokat, emellett pedig méretes adócsökkentést juttatna a gazdagabb amerikaiaknak. Elvben sokan – különösen a konzervatív oldalon – egyetértenek a jóléti kiadások megnyirbálásával, a praktikusabban gondolkodók azonban úgy vélik, a Ryan-terv túl nagy ütőkártya az ellenfél kezében. „Azzal riogatnak majd, hogy Romney el akarja venni a nagyi biztosítását és odaadni a pénzt a vagyonosoknak” – írja a Fox News kommentátora, majd megjegyzi, egyes republikánusok szerint az alelnökjelölt személye egyenesen „garantálni fogja Obama újraválasztását”.

A demokraták, úgy tűnik, örülnek a választásnak. „Romney olyannyira középosztály-ellenes jelöltet választott, amennyire csak lehetett” – írta Bill Burton, az Obama-párti Priorities USA Super PAC elnöke a Twitteren. „Robin Hood ellentéte”, aki elveszi a pénzt a szegényektől, hogy a gazdagoknak adja – ez a döntés csak erősíti majd a képet, melyet a baloldal igyekszik Romney-ról kialakítani: kőgazdag fickó, akit csakis a saját társadalmi osztályának – azaz a felső egy százaléknak – a jóléte érdekel. Romney-nak pedig, ha nyerni akar, mindenképp le kell vetkőznie ezt magáról.

Forrás: The New York Times, Nytimes.com, Fox News, Foxnews.com, Slate, Slate.com

Forrás: MNO