Véget ért az indiai konzulátus elleni támadás

MTI

2016. január 4., hétfő 23:30, frissítve: kedd 08:54

Véget ért az afganisztáni Mazari-Sarif városában lévő indiai konzulátus elleni, több mint egy napja tartó támadás, a fegyvereseket megölték – közölte Sír Dzsan Durráni, Balh tartomány kormányzójának szóvivője és a terület rendőrfőkapitánya hétfő este.

„A három támadót megölték, holttesteik a földön hevernek” – közölte a szóvivő, hozzátéve, hogy a hatóságok visszaszerezték a tűzharc helyszíne felett az irányítást.

A kormányzói szóvivő korábban hat támadóról számolt be, akik közül kettővel végeztek a biztonsági erők a 25 órán át tartó ostrom során.

Ismeretlen fegyveresek vasárnap helyi idő szerint este fél 9 (közép-európai idő szerint délután 5 óra) körül támadták meg az Üzbegisztánnal és Tádzsikisztánnal határos Balh tartomány székhelyén, az egyik lakónegyedben található indiai konzulátust, és mivel nem sikerült a konzulátusra bejutniuk, elbarikádozták magukat egy szomszédos házban, és onnan nyitottak tüzet a diplomáciai képviseletre.
A konzulátus egyik biztonsági őre életét vesztette.

Eközben véget ért a tűzharc azon az észak-indiai Pundzsáb államban lévő légi támaszponton, amelyet még szombaton támadtak meg fegyveresek. A rajtaütésben hét katona életét vesztette és húszan megsebesültek. Hírforrások szerint a hatóságok végeztek mind a hat – India szerint Pakisztánból átszivárgó – támadóval.

Pokolgépek robbantak Kabulban

Az afgán fővárost, Kabult korábban két pokolgépes merénylet rázta meg. Az első öngyilkos robbantás a kabuli nemzetközi repülőtérhez közeli, erősen őrzött Camp Baron nevű lakóparktól nem messze történt, néhány órával később pedig a lakópark előtt hozta működésbe a gépjárműbe rejtett robbanószerkezetet a második öngyilkos merénylő. Az első támadás a helyi hatóságok állítása szerint nem követelt áldozatokat, a másodikban ugyanakkor harminc ember, köztük kilenc gyermek sebesült meg.

Az AFP francia hírügynökség megjegyezte, hogy India érdekeltségei gyakran válnak Afganisztánban szélsőségesek célpontjává. India kabuli nagykövetsége ellen 2008-ban öngyilkos merényletet követtek el, amelyben 60-an haltak meg.

Narendra Modi indiai kormányfő decemberben ugyanazon a napon kereste fel Kabult és Iszlámábádot, ezzel is jelezve, hogy elkötelezett a régió stabilitásának növelése és a régóta tartó ellenségeskedés megszüntetése iránt. Kabul viszont azzal vádolja Navaz Sarif pakisztáni kormányfőt, hogy támogatja a tálib szélsőségesek felkelését az afgán kormány ellen.