Sarkozy: Nem lesz megegyezés a szélsőjobbal

Ruzsbaczky Zoltán

Ruzsbaczky Zoltán

2012. április 25., szerda 12:24, frissítve: szerda 14:38

Annak ellenére, hogy egyelőre szinte senki nem támogatja a kisebb pártok közül, Nicolas Sarkozy visszautasította a Marine Le Pen vezette Nemzeti Fronttal való együttműködésének gondolatát. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem szabad gonosznak titulálni Le Pen szavazóit.
Sarkozy tarolt Magyarországon: a 815 leadott szavazat több mint 40 százalékát a hivatalban lévő elnök söpörte be hazánkban a vasárnapi első fordulóban.

Egy ma reggeli interjú alapján nem fog össze a Nemzeti Fronttal, így ha megválasztják, nem nevez ki minisztereket sem a szélsőjobboldali pártból Nicolas Sarkozy. Ez a lépése azért is jelentős, mert még nem szerzett jelentős támogatókat a francia elnökválasztás második fordulójára, így pedig minimálisak az esélyei a szocialista François Hollande ellen. Közvélemény-kutatások szerint a baloldali jelölt jelenleg 8–10 százalékkal vezet Sarkozy előtt.

A magyar származású politikus ugyanakkor megvédte Le Pent és szavazóit. „Visszautasítom, hogy gonosznak állítsák be a Marine Le Penre szavazókat” – jelentette ki az interjúban. Szerinte a Nemzeti Front vezetője összeegyeztethető a köztársasággal, mivel a köztársaság szavazói felhatalmazták őt és pártját az elnökségért folyó versenyen való indulásra. Sarkozy emellett kötelességének érzi, hogy megszólítsa a francia szavazók azon 18 százalékát, akik Marine Le Penre adták voksukat.

A vasárnapi első forduló előtt több elemző úgy gondolta, hogy a hivatalban lévő államfő képes lesz elvenni szavazatokat a Nemzeti Fronttól – erre a feltételezésre többek közt Sarkozy eddiginél keményebb bevándorlásügyi retorikája adott okot. Az eredmény ugyanakkor azt mutatja, hogy Le Pen rekordszámú szavazatot kapott, míg Sarkozy nem tudta utolérni a szocialista François Hollande-ot.

Hétfőn megkezdődött a küzdelem a szavazatokért a francia elnökválasztás május 6-ai második fordulójába jutott két jelölt között. A választások kapcsán a német kormány szóvivője úgy vélekedett, Angela Merkel kancellár továbbra is Sarkozyt támogatja, de elmondta azt is, a két kormányzat viszonya „teljes mértékben független” a vezető pozíciókat betöltő személyek kilététől. Az első forduló eredményét boncolgatta hétfőn több vezető európai lap is.

Mint megírtuk, a hivatalos eredmények szerint a szocialista Hollande 28,5 százalékkal végzett az élen az első fordulóban, Sarkozy 27 százalékos támogatottságot szerzett. A harmadik helyen a szélsőjobboldali Marine Le Pen végzett a szavazatok 18,2 százalékával.