Sarkozyn a kisugárzás sem segített

PR

2012. május 3., csütörtök 20:38, frissítve: péntek 15:31

A francia elnökjelöltek választási tv-vitáját követő első, csütörtöki közvélemény-kutatás szerint a nézők a szocialista Francois Hollande-ot meggyőzőbbnek találták, mint riválisát, az államfői posztért újra harcba szálló eddigi elnököt, Nicolas Sarkozyt.

A Tunéziában őrizetben lévő Bagdadi Mahmúdi volt líbiai kormányfő azt állította, hogy Moammer Kadhafi volt líbiai vezető finanszírozta Nicolas Sarkozy francia elnökjelölt 2007-es kampányát – közölték csütörtökön Tuniszban az ügyvédei.

Az MNO múlt héten megírta: a Mediapart francia internetes újság nyilvánosságra hozott egy dokumentumot, amely szerint Moammer Kadhafi volt líbiai vezető 50 millió eurót szánt Nicolas Sarkozy 2007-es elnökválasztási kampányára.

A francia elnök gyalázatnak nevezte a dokumentumban leírtakat. A volt líbiai külügyminiszter, Músza Kúsza hamisítványnak nevezte a szóban forgó iratokat.

Hollande-ot 45 százalék, Sarkozyt 41 százalék találta meggyőzőbbnek az LH2 közvélemény-kutató intézet által a Yahoo internetes portál számára készített felmérésben. Emellett Hollande volt a komolyabb és a szimpatikusabb is (mindkét kategóriában 48 százalék, míg Sarkozy esetében ugyanezeket a minősítéseket 44, illetve 26 százalék támogatta). A válaszadók ráadásul Hollande-ot találták őszintébbnek (46-33-as arány). Sarkozy olyan kategóriákban győzött, mint hogy ki a dinamikusabb (48-38), a hozzáértőbb (47-41), illetve ki rendelkezik inkább az államfői tisztséghez szükséges kisugárzással (50-43).

A közvélemény-kutatás szerint egyébként a válaszolók szavazási szándékában nem hozott semmilyen változást a vita: továbbra is 52 százalékuk voksolna Hollande-ra, s 48 százalékuk Sarkozyre. Mivel pedig a jelenlegi államfő számára ez a vita volt az utolsó esély a választási trendek megfordítására, megfigyelők úgy látják, hogy Sarkozyre valószínűleg vereség vár a vasárnapi második fordulóban.

Hosszú, túl technikai, kemény, Hollande-nak kedvező döntetlen – ezekkel a kifejezésekkel jellemezték a csütörtöki francia lapok az elnökjelöltek előző esti tévévitáját, amelyben négy nappal a második forduló előtt Nicolas Sarkozy konzervatív államfő és szocialista kihívója, François Hollande mintegy három órán át mérkőzött meg egymással.

Forrás: MTI