Sarkozynek nagyon nem tetszettek Juppé szavai + Képriport

PR

2012. április 24., kedd 12:46, frissítve: kedd 16:27

Nicolas Sarkozy szerint külügyminiszterének, Alain Juppének inkább az elnökválasztás második fordulójára kellene koncentrálnia. A jelenlegi államfő amiatt mondta ezt, hogy Juppé hétfő este kijelentette: Sarkozy veresége esetén is vannak egy páran, akik mindent meg fognak tenni azért, hogy ne essen szét a kormánypárt.

Nyilvánosan rendre intette és az elnökválasztási kampányra való koncentrálásra kérte kedden Nicolas Sarkozy francia államfő Alain Juppé külügyminisztert, aki előző este jelezte: a jobboldal jelöltjének veresége esetén személy szerint ő mindent meg fog tenni azért, hogy a kormánypárt ne essen szét.

„Na ez az, ami egyáltalán nem érdekli a franciákat. Jobban tenné, ha inkább a második fordulóra koncentrálna” – figyelmeztette a France 2 közszolgálati televízió reggeli műsorának vendégeként Sarkozy a külügyminisztert.


Az RTL kereskedelmi rádióban hétfőn este Juppé azt mondta, hogy a jobboldali táborban „erős” a remény Sarkozy május 6-i győzelmét illetően, de veresége esetén is „vagyunk egy páran, akik készen állunk az UMP egyben tartására”.

Hétfőn megkezdődött a küzdelem a szavazatokért a francia elnökválasztás május 6-i második fordulójába jutott két jelölt, Nicolas Sarkozy és Francois Hollande között. A választások kapcsán a német kormány szóvivője úgy vélekedett, Angela Merkel német kancellár továbbra is Nicolas Sarkozyt támogatja, de elmondta azt is, a két kormányzat viszonya „teljes mértékben független” a vezető pozíciókat betöltő személyek kilététől. Az első forduló eredményét boncolgatta hétfőn több vezető európai lap is.


Mint azt megírtuk, a hivatalos eredmények szerint a szocialista Francois Hollande 28,5 százalékkal végzett az élen a francia elnökválasztás első fordulójában, a második helyen álló, 27 százalékos támogatottságot szerzett jelenlegi államfő, a konzervatív Nicolas Sarkozy előtt, így ők ketten jutottak be a május 6-i második fordulóba. A harmadik helyen a szélsőjobboldali Marine Le Pen áll a szavazatok 18,2 százalékával, megelőzve a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchont (11 százalék). A centrista Francois Bayrou a szavazatok 9,1 százalékát kapta.

Forrás: MTI