Senki nem felelős az évtized botrányáért?

Kovács N. László

2012. július 17., kedd 16:34

Egymásra mutogatnak és elhárítják a felelősséget a Libor-botrány főszereplői a brit parlamentben rendezett meghallgatáson.

Jerry del Missier, a Barclays egyik vezető alkalmazottja ismét felfelé hárította a felelősséget, állítva, ő főnökétől, az azóta lemondott Bob Diamondtól kapott utasítást a Libor-árfolyam művi megváltoztatására. A sorsdöntő parancs 2008 októberében, a gazdasági válság csúcsán érkezett. Del Missier saját állítása szerint azért nem lepődött meg az illegális kérésen, mert úgy tudta, az végeredményben a Bank of Englandtől származik. „Mr. Diamond arról tájékoztatott, a bankot politikai nyomás éri, le kell vinnünk a Libor-árfolyamot, hogy egészségesnek mutassuk magunkat” – nyilatkozott a bankár a botrány kivizsgálására összehívott parlamenti bizottság előtt. Del Missier még tovább adva a felelősséget azt is elmondta, a Barclays belső ellenőrzési csoportja (melynek feladata a törvényesség megőrzése) is tudott az ügyletekről, mégsem tett semmit ellenük.

Lesújtó véleménnyel volt a Barclaysról Andrew Bailey, a pénzintézetek felügyeletéért felelős állami szervezet (FSA) vezető tisztviselője. „A bankkal komoly problémák voltak, melyek a vezetőség szemléletéből fakadtak. Szabályosan sportot űztek a szabályok kijátszásából, és minket, a hatóságot is félre akartak vezetni” – fogalmazott Bailey. A problémák olyan súlyossá váltak a Barclaysnál, hogy a szabályozó szerv áprilisban kénytelen volt levélben figyelmeztetni a pénzintézetet – Bailey szerint egyetlen más banknál sem kellett ilyen drasztikus módszerekhez folyamodni. Az FSA további hét pénzintézet ellen nyomoz a Libor-ügyben, árulta el a vezető tisztviselő.

A legnagyobb megdöbbenést mégis Mervyn King, a Bank of England kormányzójának nyilatkozata váltotta ki, aki arról beszélt, az általa irányított szervezet is csak két hete, gyakorlatilag az újságokból értesült a Barclays problémás ügyeiről. Az amerikai szövetségi bank (Fed) emberei már 2008-ban értesítették brit kollégáikat gyanús üzelmekről, a Bank of England azonban nem sokat kezdett az információval – továbbította azt a Brit Bankárok Szövetségének (BBA), és ezzel elintézettnek tekintette az ügyet. King visszatekintve már elismeri, többet kellett volna tennie, ám állítja, szervezete nem rendelkezik szabályozó hatáskörrel – így természetesen felelősség sem terheli. „Nem szeretnék senkit sem hibáztatni” – fogalmazott a kormányzó – ez pedig akár a meghallgatás és az egész botrány jelmondata is lehetne.

The Guardian (guardian.co.uk), The Telegraph (telegraph.co.uk)