Senki nem tudja megszorongatni Ficóékat?

PR

2012. február 6., hétfő 13:02

Alig haladja meg az 5 százalékos parlamenti küszöböt a legnagyobb szlovákiai kormánypárt, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Párt (SDKU-DS) támogatottsága a márciusban esedékes választások előtt a Prieskumy közvélemény-kutató ügynökség szerint.

Mint azt megírtuk, több szlovákiai sportfogadási irodában is fogadni lehet a márciusi szlovákiai parlamenti választások eredményeire.

A felmérés hétfőn nyilvánosságra hozott adatai azt mutatják, hogy a 2010-es parlamenti választásokon még legerősebb jobboldali pártnak bizonyult SDKU-DS-nek most 5,3 százalékos támogatottsága van. Ez alig magasabb, mint az 5 százalékos parlamenti küszöb. A Mikulás Dzurinda külügyminiszter vezette párt a legutóbbi választásokon még több mint 15 százaléknyi szavazatot szerzett.

A legtöbb támogatója továbbra is a Robert Fico vezette baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer) pártnak van, őket a megkérdezettek 41,5 százaléka választaná. Ez azt jelenti, hogy mivel a március 10-én esedékes parlamenti választásokon alacsony, 39,4 százalékos részvétel várható, a Smer 81 képviselői mandátumot szerezhetne. A 150 fős szlovák törvényhozásban ez elegendő lenne ahhoz, hogy Fico pártja egyedül is kormányt alakítson.

A január utolsó hetében, 1024 személy megkérdezésével végzett közvélemény-kutatás szerint összesen 6 párt jutna be a szlovák törvényhozásba. A Smeren és az SDKU-DS-en kívül a konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), amely 10,8 százalékos támogatást kapna, továbbá a Híd (Most) magyar–szlovák párt, amely a szavazatok 8,2 százalékát szerezné meg, valamint a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) a voksok 5,9 százalékával. Bejutna még a parlamentbe az eredetileg a SaS listáján indult független képviselőkből összeállt, Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek mozgalom is, 5,6 százalékos támogatottsággal. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) a szavazatok 3 százalékát szerezné meg, ami nem elegendő a parlamentbe jutáshoz.

Forrás: MTI