Sikeres elfogó kísérletet hajtott végre az USA + Videó

NT

2012. május 11., péntek 22:23

Az amerikai haditengerészet végrehajtotta az első sikeres elfogó kísérletet legújabb rakétaelhárító rakétájával – jelentette be a védelmi minisztérium.

A kísérletet Hawaii közelében hajtották végre helyi idő szerint még szerda éjjel a Raytheon cég által gyártott, a Lake Erie rakétacirkálóról indított Standard Missile–3 típusú elfogórakétával – közölte a Pentagon rakétavédelmi ügynöksége (MDA).

A célpont egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta volt, amelyet a Kauai-szigeten lévő csendes-óceáni rakétalőtérről indítottak. Ezzel a pontosan SM–3 Block 1–B elnevezésű elfogórakétával végzett első kísérlet kudarcot vallott tavaly szeptemberben.

A legújabb típusú elfogórakéta az Egyesült Államok és Európa védelmére tervezett rakétaelhárító pajzs egyik kulcselemét alkotja. Washington azt tervezi, hogy 2020 körül kiépíti az időközben folyamatosan hatékonyabbá fejlesztett SM–3-asokból álló rendszert, amely képes lesz védelmet nyújtani az esetleg Iránból vagy Észak-Koreából indított rakéták ellen.

„Az első észlelések szerint az összes alkotóelem a terveknek megfelelően működött” – közölte az ügynökség. A kísérletről rövid videofelvételt is közzétettek.

Forrás: MTI