Söder

Folytatható még a Merkel-féle politika?

MTI, 2016. január 15., péntek 23:22, frissítve: szombat 00:49
Hiányzik a demokratikus legitimáció Angela Merkel német kancellár menekültpolitikája mögül, ezért a törvényhozás alsóházának szavaznia kell arról, hogy folytatható-e még a Merkel-féle politika – mondta Markus Söder bajor pénzügyminiszter a Der Spiegelnek.

A német hírmagazin szombati, digitális formátumban péntek este kiadott számában közölt interjúban a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa hangsúlyozta: a Kölnben nők ellen, áldozatok és tanúk szerint észak-afrikai, arab származású férfiak által elkövetett szexuális zaklatások és rablások megmutatták, hogy „nem elég csak figyelmeztetni, cselekedni kell”. A hatóságoknak pontosan tudniuk kell, hogy ki van az országban, és ehhez gyökeres változás szükséges a határigazgatásban, ez azt jelenti, hogy akinek nincs esélye menekültstátust szerezni, azt nem is szabad beengedni – mondta Markus Söder. A politikus tiszteletre méltónak nevezte, hogy Angela Merkel humanitárius okokból, egy rendkívüli helyzetben megnyitotta a határokat, ugyanakkor a jogszabályok tartós hatályon kívül helyezése nem oldja meg a gondokat, hanem nap mint nap új problémákat termel, és az a veszély fenyeget, hogy összeomlik Schengen, mert a polgárok nem tűrik el a határok nyitottságát.

Európai megoldás azonban nincs a láthatáron, ezért hatékony nemzeti megoldásra van szükség – mondta a CSU egyik legbefolyásosabb politikusaként, a pártelnök-miniszterelnök Horst Seehofer egyik lehetséges utódjaként számon tartott bajor pénzügyminiszter. Hozzátette, hogy a határok megnyitásával a menekültpolitikában végrehajtott „alapvető fordulatról” Angela Merkel és a szociáldemokrata párt elnöke, Sigmar Gabriel döntött, és ugyan meglehet, hogy az adott helyzetben humanitárius okok miatt nem lehetett másként eljárni, „a Bundestagot soha nem kérdezték meg, hogy tartóssá akarja-e tenni a rendkívüli állapotot”. Ezt a kérdést pedig föltétlen az alsóház elé kell terjeszteni, hiszen a szövetségi kormánynak még ahhoz is felhatalmazást kell kérnie a testülettől, hogy „néhány katonát külföldi bevetésre küldjön”, ezért abban a kérdésben is a parlamentnek kell döntenie, hogy akar-e Németország befogadni több mint egymillió embert – mondta az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió bajor testvérpártjának politikusa.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 4 db

A hozzászólások mutatása