Sok az előítélet és a tévképzet hazánkkal szemben

Balog: pozitívan értékelik a romastratégiát

NT

2012. április 28., szombat 17:45, frissítve: szerda 18:36

Németországban igen pozitívan értékeli a romaintegrációval foglalkozó szakma a romák felzárkóztatását célzó magyar stratégiát – összegezte szombaton egy nürnbergi konferencián szerzett tapasztalatait Balog Zoltán, a Közigazgatási Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Az államtitkár az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta: fontos, hogy minél szélesebb körben, a politikán túl is megismerjék a magyarországi helyzetet és az annak kezelésére kidolgozott programokat, mert sok az előítélet és a tévképzet Magyarországgal szemben. Ezeket tájékoztatással, a magyar állapotok és a javításukat célzó programok bemutatásával lehet eloszlatni, ami Nürnbergben sikerült is – mondta. Balog Zoltán a Szintik és romák történelme és kultúrája Németországban és Európában című konferencián vett részt.

Nagy kockázat, kényes téma

Balog korábban azt mondta, az uniós romastratégia kidolgozásával nagy kockázatot vállalt a kormány, olyan témához nyúlt, amelyhez a többi 26 tagország nem mert, a felzárkóztatás programjával azonban nem lehetett tovább várni. Bővebben>>>

Az 1990-es fekete március után sokakat meghurcoltak, mert kiálltak a magyarok mellett. Ennek kapcsán április elején a Közigazgatási Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára családlátogatást tett a Marosvásárhellyel szomszédos Marosszentgyörgyön. Ott arról beszélt, a magyar EU-elnökség idején elfogadott romastratégia elérkezett abba a szakaszába, amikor gyakorlatba kell ültetni a tagállamok által megalkotott stratégiákat. „Kevés ügyben dicsérnek meg bennünket mostanában Brüsszelben, de ebben komoly elismerést kaptunk” – jelentette ki.

Olvassák el az MNO Balog Zoltánnal készített interjúját, amelyben az államtitkár beszélt a közmunkáról, a kívülállás kultúrájáról, valamint a problémák politikai vetületéről is.Forrás: MTI,MNO