Sokan meglepődhetnek, ha repülni szeretnének

BL

2012. február 2., csütörtök 19:35

Bár az Obama-kormány azt állítja, hogy hamarosan végső csapást mér az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetre, egyre nő azon terroristagyanús személyek száma, akiket Washington repülési tiltólistára tett – írta az AP amerikai hírügynökség csütörtökön.

A lajstromban egy évvel korábban még 10 ezer név szerepelt, míg most mintegy 21 ezer: ők nem szállhatnak fel Amerikába tartó, vagy az USA-n belül közlekedő légi járatokra. A legtöbben külföldiek, az amerikai állampolgárok száma körülbelül 500. A lista annak ellenére felduzzadt, hogy az Egyesült Államoknak sikerült végeznie az al-Kaida több magas rangú tagjával, ugyanis Washingtonban úgy vélik, hogy a terrorfenyegetettség bőven átlépi a 2001. szeptember 11-ei merényletekért felelős csoport kereteit.

Az új nevek azután kezdték elárasztani a jegyzéket, hogy 2009 karácsonyán egy nigériai férfi, Umar Farouk Abdulmutallab megpróbált felrobbantani egy Detroitba tartó utasszállítót. Tisztségviselők szerint a titkosszolgálat korábban elkaphatta volna Abdulmutallabot, ha felkerül a terroristamegfigyelési listára, és nem csak gyanús személyként tartották volna számon. A hatóságok ezután kezdték szigorítani a lajstromok vezetését, és a gyanús személyek közül sokan kerültek fel a megfigyelőlistára.

Washington nem árulta el, hogy kik szerepelnek a titkos repüléstilalmi jegyzékben, és mi alapján döntenek valakinek a felvételéről. Egy terrorelhárítási szakértő azért annyit elmondott, hogy a nemzet-, vagy nemzetközi biztonságra veszélyt jelentő, illetve a terroristákat kiképző táborokban oktatást kapott személyek is rajta vannak a listán. Ez a szigor sokakat elbátortalanít. Egy jogvédő szervezet be is perelte a kormányt azoknak az amerikaiaknak a nevében, akik azért nem mernek repülni, mert attól tartanak, hogy nevük szerepel a lajstromban. „Ez egy titkos lista, és a kormány mindenféle magyarázat nélkül felvehet rá embereket. Vannak olyan állampolgárok, akik emiatt nehéz helyzetbe kerültek külföldön” – mondta a szervezet egyik munkatársa.

Mivel a kormány nem nyilatkozik arról, kik vannak a listán és miért, az emberek megvédeni sem tudják igazukat – érvelt az ügyvéd. Azok, akiket saját meglátásuk szerint jogtalanul vettek jegyzékbe, jelezhetik ezt a nemzetbiztonsági hivatalnak, de csak akkor bizonyosodhatnak meg róla, hogy lekerültek a listáról, ha újra megpróbálnak repülővel utazni – tette hozzá. Ugyanakkor Martin Reardon, a Terroristamegfigyelési Műveletek Központjának egykori vezetője biztosított róla, hogy a jegyzéket folyamatosan felülvizsgálják és kiegészítik.

Forrás: MTI