Sorsdöntő hét következik Obama számára

Az angol nyelvterület lapszemléje

Kovács N. László

2012. június 25., hétfő 16:07

Az amerikai legfelsőbb bíróság napokon belül döntést hoz az egészségbiztosítási törvényről. A döntés, amely az elnök egyik legfontosabb eredményét értékeli majd, komoly fordulópontot jelenthet Barack Obama újraválasztási kampányában.

A „megfizethető egészségbiztosításról” szóló törvény az Obama-adminisztráció meghatározó belföldi lépése, gyakorlatilag az egyetlen igazi, átfogó reformja. Ez a törvény volt az első, amely igazán megosztotta az országot: a liberálisok a társadalmi igazságosság győzelmeként ünnepelték, a konzervatívok azonban a settenkedő szocializmus előfutárát látták benne. A törvényt végül huszonnyolc állam támadta meg bíróságon, az ügy pedig lassan csordogálva eljutott a legfelsőbb bíróság asztalára, legkésőbb csütörtökön dönteni fognak Obama legfőbb eredményének alkotmányosságáról. A legtöbbet vitatott részlet az úgynevezett szerződéskötési kötelezettség, mely minimális egészségbiztosítási csomag vásárlására kötelez bizonyos csoportokat. A törvény ellenzői szerint az alkotmány erre nem ad felhatalmazást a kongresszusnak – a végső szót azonban a legfelsőbb bíróság fogja kimondani a kérdésben.

A másik jelentős ügy a bevándorlás kérdése. Itt a kormány a másik oldalon áll: ők perelték be Arizonát, amiért az állam saját törvényben szabályozta a bevándorlást. A kormány jogászai szerint a bevándorlás ügye szövetségi feladat, melybe az államok nem szólhatnak bele – erről, és a kifejezetten szigorú, egyes jogvédők szerint egyenesen rasszista törvény más részeiről is dönt majd a legfelsőbb bíróság.

Különösen az egészségügyi törvény feletti döntés jelentős az újraválasztás szempontjából, ez ugyanis az a rendelkezés, mely a legtöbb indulatot váltja ki a választókból. „Ez a kampány legfontosabb hete – fogalmaz Dan Schnur politológus. – Egyelőre nehéz megmondani, hogyan hat majd a döntés a két táborra, de az biztos, hogy nincs más olyan esemény, ami ilyen érzelmi töltettel rendelkezik”. Mindkét eshetőség feltüzelhet jobb- és baloldalt egyaránt. Ha a bíróság például eltörli a rendelkezést, az feltüzelheti a törvényt teljes szívből ellenző jobboldali tábort, ugyanakkor lendületet adhat Obama híveinek is, hiszen ha az elnököt nem választják újra, azzal végképp elszáll az egészségbiztosítási helyzet megoldásának lehetősége.

(The Washington Post, washingtonpost.com)