Spanyol és belga repülők váltják a magyar vadászgépeket

MTI

2016. január 5., kedd 21:46

Megérkeztek a négy hónapig a balti államok légtérvédelmét ellátó magyar és német vadászgépeket leváltó soros spanyol és belga harci repülőgépek Litvániába a NATO Balti Légtérrendészeti missziója keretében – közölte a katonai szövetség. Hírügynökségi jelentés szerint a spanyol és a belga gépek még ezen a héten átveszik a feladatot Magyarországtól és Németországtól.

A litván védelmi minisztérium kedden közölte: a NATO-misszió keretében szolgáló vadászgépek tavaly 160 alkalommal szálltak fel, hogy orosz repülőket ellenőrizzenek. A védelmi tárca szerint az utóbbi három évben folyamatosan nőtt ez a szám: 2013-ban 47, 2014-ben 140, 2015-ben pedig 160 ilyen alkalom volt.

A NATO balti légtérrendészeti missziója keretében a Magyar Honvédség négy JAS-39 Gripen vadászgépe és a német légierő négy Eurofighter vadászgépe látta el szeptembertől négy hónapon keresztül Észtország, Lettország és Litvánia légtérvédelmét. A több mint 80 fős magyar kontingens nagy részét a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis állománya adta. Magyarország a 16. NATO-tagállam, amely ellátta ezt a feladatot.