Súlyos veszélyben az ország

WA

2012. április 16., hétfő 10:46, frissítve: hétfő 18:32

Észak-Koreának be kell fejeznie a ballisztikus rakéták és atomfegyverek fejlesztését, különben a Szovjetunió sorsára jut – mondta hétfőn Ri Mjong Bak dél-koreai államfő.
Első jelentős nyilvános beszédét mondta el Kim Dzsong Un, Észak-Korea új vezetője vasárnap a kommunista államot megalapító nagyapja, Kim Ir Szen születésének századik évfordulója alkalmából Phenjanban rendezett nagyszabású katonai parádén.

„Észak-Korea az atomfegyvereinek és rakétáinak köszönhetően azt képzelheti, hogy fenyegetést jelent a világra, illetve hogy a fegyverkezés előmozdítja a belső egységét, miközben mindezek valójában a legsúlyosabb veszélyeknek teszik ki” – fejtette ki az elnök egy hétfői dél-koreai rádióműsorban. „Már láthattunk ehhez hasonlót a történelemben: a Szovjetunió is a fegyverkezési verseny során omlott össze. Észak-Korea csak egyetlen módon maradhat fenn: ha befejezi a fegyverkezési programját és együttműködik a nemzetközi közösséggel” – tette hozzá.

Ismert, az előzetes nemzetközi tiltakozások dacára Észak-Korea múlt pénteken fellőtte nagy hatótávolságú rakétáját, amellyel állítása szerint műholdat kívánt a világűrbe juttatni, de kudarcot vallott: a rakéta japán és dél-koreai közlés szerint a felbocsátás után röviddel a tengerbe zuhant. A csúfos kudarc ellenére is van miért aggódni a kommunista állam fegyverkezési programját illetően: egy dél-koreai újság meg nem erősített információi szerint a pénteken fellőtt Unha–3 rakétánál egy 25 százalékkal hosszabb interkontinentális ballisztikus rakéta is használatra készen várakozik a Szanum Dong kutató- és fejlesztőközpontban.

Japánban és a Fülöp-szigeteken még múlt csütörtökön rendeltek el riadókészültséget, mivel arra számítottak, a rakéta átrepül a két ország felett, vagy legalábbis megközelíti őket.

Forrás: MTI