Szabálytalanságok: ismételni kell a választást

PR

2012. május 8., kedd 19:18

Részben meg kell ismételni a helyhatósági választásokat Szerbia második legnagyobb városában, az ország déli részén fekvő Nišben, mert szabálytalanságok miatt megsemmisítették a szavazókörök közel tizedének választási eredményét – jelentette kedden a B92 belgrádi rádió és televízió.

Az intézkedés várhatóan több tízezer embert érint. A helyi választási bizottság azért semmisítette meg az eredményeket, mert a bejegyzett választópolgárok számához képest túl sok szavazócédulát találtak a 17 szavazókör urnáiban.

Hivatalosan nem közölték, hány embernek kell ismét szavaznia, de tekintve hogy a Nišben bejegyzett 230 ezer választópolgár múlt vasárnap 173 szavazókörben adhatta le voksát – vagyis a szavazókörök mintegy tizedében semmisítették meg az eredményeket –, vélhetően több mint húszezer választót érint az intézkedés.

A helyhatósági választásokat Nišben a jobboldali Szerb Haladó Párt (SNS) nyerte meg, az alakulat a parlamenti választásokon is a legjobban szerepelt.

Bár hivatalos eredmények még nincsenek, a jelenlegi adatok szerint a korábbi négy helyett öt vagy hat képviselőt küldhet a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a belgrádi köztársasági parlamentbe – közölte Pásztor István pártelnök hétfőn Szabadkán. Orbán Viktor hétfőn elismerését fejezte ki azért, hogy a Szerbiában élő magyar közösség a korábbinál nagyobb számban vett részt a voksoláson. Mint ismert, Szerbiában a hétvégén, elnök-, parlamenti és helyhatósági választást is tartottak.

Forrás: MTI