Szállodai incidensbe keveredhetett az elfogott diák

MTI

2016. január 23., szombat 11:23, frissítve: szombat 11:42

Szállodai incidens miatt vehették őrizetbe január elején Észak-Koreában Otto Warmbier amerikai diákot – közölte az eset egy amerikai szemtanúja, egy idegenvezető a Reuters hírügynökség szombati jelentése szerint.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség pénteken jelentette, hogy „ellenséges cselekedet” gyanújával aznap őrizetbe vettek egy amerikai diákot. Ha a jelentés megerősítést nyer, ő a harmadik nyugati állampolgár, akit jelenleg fogva tart a világtól elzárkózó kommunista ország.

A diák turistaként lépett be az országba, de „tetten érték, amint ellenséges tettet követ el az állam ellen”, olyan cselekedetet, amelyet „az amerikai kormány irányított”. A virginiai egyetemi hallgató azzal a céllal lépett be Észak-Koreába, hogy „szétzúzza az ország egységét” – volt olvasható a KCNA pénteki jelentésében, amely egyéb részleteket nem tartalmaz az ügyről.

Az Egyesült Államok szöuli nagykövetségének egyik tisztségviselője azt mondta pénteken, hogy tudnak az állítólagos esetről.

Zavaros körülmények

Charlotte Guttridge, az Észak-Koreában vezetett túrákat szervező, kínai székhelyű Young Pioneer Tours utazási iroda egyik idegenvezetője azt mondta: „ami történt, Otto szállodájában történt, és szerintem nem szólt róla senkinek abban a reményben, hogy senki nem vette észre”. A 21 éves diák a phenjani Yanggakdo International Hotelben szállt meg. Már a repülőtéren volt, hogy Kínába utazzon, amikor a biztonsági ellenőrzésnél félrevonták – tette hozzá Guttridge. A turistacsoport várt volna rá, de felszólították a csoport többi tagját, hogy szálljon fel a repülőgépre. A gépen egy észak-koreai tisztségviselő azt mondta Guttridge-nek, hogy Warmbiert „kórházba szállították”. Az utazási iroda később tudta meg, hogy a diákot őrizetbe vették.

Kalandtúra

Sem Guttridge, sem kollégái nem mondtak többet az ügyről, éppen Warmbier érdekében, annyit jegyeztek csak meg, hogy Warmbier az ötnapos észak-koreai úton normálisan viselkedett, mint egy átlagos turista. Rajta kívül még tíz amerikai állampolgár volt a csoportban.

A Young Pioneer Tours úgy határozza meg magát a honlapján, mint „kalandtúra-szervező iroda, amely olyan helyekre szervez olcsó utakat, amelyektől az anyukád eltanácsolna”.