Szerdán dönt hazánkról az EB

LM

2012. március 5., hétfő 15:01, frissítve: kedd 10:59

Szerdai ülésén dönt az Európai Bizottság arról, hogy folytassa-e a Magyarország ellen indított európai uniós kötelezettségszegési eljárások valamelyikét vagy sem – jelentette be Viviane Reding igazságügyi biztos hétfőn Brüsszelben.

„Szerdán fog döntést hozni a bizottság arról, mit tegyen a magyar kormány válaszait követően. Addigra a bizottság már ismerni fogja a jogi szolgálat elemzését” – fogalmazott a luxemburgi biztos. Más témájú sajtótájékoztatóján, egy kérdésre válaszolva a bizottsági illetékes leszögezte: a szokásos heti ülésre a testület előtt már ismeretes lesz a múlt hónapban megküldött magyar válaszok értékelése.

Három eljárás

Az Európai Bizottság még januárban indított három kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. Ezek egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással kapcsolatos, egy másikat a bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozóan, a harmadikat pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályokat érintően indították.

A kormány szóvivői akkor jelezték azt is: „az eddigi tapasztalatok azt mutatják, számíthatunk arra, hogy az Európai Bizottság a továbbiakban is objektív, pártatlan, a kettős mérce alkalmazását kizáró, jogi és szakmai alapokon nyugvó értékelést készít”.

A magyar válaszról egyebek között ismeretessé vált, hogy egyes pontokon szövegszerű törvénymódosítási tervezetet tartalmaz, más pontokon viszont a magyar kormány érvekkel kívánja alátámasztani saját álláspontját, bízva abban, hogy azzal eloszlathat egyes brüsszeli aggályokat. Bővebben>>>

Különböző döntések

Más bizottsági forrásból az MTI úgy értesült, hogy a testületnél a magyar válaszok alapján az egyes eljárásoknál különböző döntésekre számítanak, azaz lesz, ahol a procedúra várhatóan nem folytatódik, és lesz olyan eljárás, amelynél a testület még kiegészítő információkat kér, vagy akár tovább is lép.

A miniszterelnök szóvivője korábban elmondta, hogy könnyen elképzelhető, hogy egy-két ügyben „újabb fázisba” lépteti a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásokat az Európai Bizottság (EB). Bővebben>>>

Orbán Viktor a kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak kifejtette: a magyaroknak ötvennél is kevesebb ügyben van vitájuk a bizottsággal, míg például a németeknek közel százban. Bővebben>>>

Forrás: MTI