Obama bekeményít a fegyverviselés ügyében

MNO

2016. január 5., kedd 18:56, frissítve: kedd 19:49

Barack Obama amerikai elnök új, a fegyverviselésre vonatkozó korlátozásokat jelentett be a Fehér Házban.

Az intézkedések túlnyomó részéhez nincs szükség a kongresszus jóváhagyására – írja a BBC. A Fehér Ház tervei szerint a hangsúly a háttérben folyó ellenőrzésekre kerül.

Obama beszédében kiemelte: az Egyesült Államok az egyetlen ország a világon, ahol nagyon gyakran fordulnak elő fegyverrel elkövetett erőszakos cselekmények – írja az MTI. „Hiszek az Egyesült Államok alkotmányának második kiegészítésében [amely biztosítja minden egyes amerikai állampolgárnak a fegyverviselés jogát – a szerk.], ez azonban nem jelenti azt, hogy ne akarnánk szigorítani az ellenőrzésen” – jelentette ki.

Az elnöki rendelet alaposabb és szélesebb körű ellenőrzést rendel el a potenciális fegyvervásárlók körében és mindenki számára engedélykötelessé teszi a fegyverek forgalmazását.

Az Ovális irodában jelen volt Joe Biden alelnök, Loretta Lynch igazságügyi miniszter és sokan, akiknek a hozzátartozói fegyveres erőszak áldozatai lettek. Az elnöki beszédet Mark Kelly, Gabrielle Gifford – a 2011-ben fegyveres támadásban súlyosan megsebesített arizonai demokrata párti képviselőnő – férje vezette be.

„Közömbösekké váltunk”

„Az idő sürget bennünket” – fogalmazott Obama, aki a beszéd során többször is teret engedett érzelmeinek, szeme megtelt könnyel, hangja elcsuklott, és könnyeit törölgette, amikor az egyik fegyveres merénylet gyermekáldozatait emlegette. Példákat sorolt, tragédiákat, amelyek az előző években történtek. „Ennek véget kell vetni” – mondta.

„Közömbösekké váltunk” – ismételte meg azt, amit már korábban, más beszédeiben is elmondott. „Hiszek az amerikai alkotmányban” – tette hozzá, utalva ezzel arra, hogy az amerikai alkotmány második kiegészítése minden állampolgár számára lehetővé teszi lőfegyver viselését. De „a fegyverlobbi a Kongresszust ugyan fogva tarthatja túszként, de egész Amerikát nem ejtheti túszul”. Kifejezte meggyőződését, hogy a szigorítás valóban változást hoz majd.

Obama bejelentésére azonnal reagált Paul Ryan, a  képviselőház republikánus párti elnöke. „Az elnök intézkedései nem sértik az alkotmány második kiegészítését, de éberek leszünk” – nyilatkozta Ryan.

Szigorítások

Korábban a Fehér Ház nyilvánosságra hozott néhány részletet a készülő intézkedésekből. Eszerint Obama a lőfegyvereket vásárlók kötelező ellenőrzésének szigorítását fogja elrendelni, és még több bolt számára teszi engedélykötelessé a kézifegyverek árusítását.

Az intézkedéscsomag keretében ezentúl minden fegyvert árusító cégnek és személynek engedélyt kell kérnie a forgalmazáshoz az Egyesült Államok Alkohol-, Dohány- és Lőfegyverügyi Irodájától (ATF), továbbá mindannyiuknak alaposan meg kell vizsgálniuk a potenciális vásárlók hátterét. A tízpontos intézkedéssorozat egyik rendelkezése azt is előírja, hogy a szövetségi államoknak információt kell szolgáltatniuk a mentális betegségekkel kezelt vagy családon belüli erőszakért elítélt személyekről.

További intézkedésként belső átcsoportosítással ötven százalékkal megnövelik a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) állományán belül azon szakemberek létszámát, akik a háttérellenőrzések végrehajtásáért felelnek.