Szíriai menedékkérők lehettek nagyrészt az elkövetők

MNO

2016. január 7., csütörtök 20:39, frissítve: csütörtök 20:47

Helyi rendőrök szerint a szilveszter éjszaka Kölnben nők ellen elkövetett támadások mögött nagyrészt Szíriából származó, nemrég regisztrált menedékkérők állnak – számolt be róla az MTI csütörtökön a Die Welt című német lapra hivatkozva.

A rendőrség legfrissebb tájékoztatása szerint több mint száz rendőrségi feljelentést tettek annak kapcsán, hogy fiatal, többnyire ittas, külföldi származású férfiak fenyegettek, szexuálisan zaklattak vagy kiraboltak az újév beköszöntét ünneplő nőket a kölni dóm közelében.

A szilveszter éjszaka a helyszínen intézkedő rendőrök beszámolója a támadók kiléte kapcsán több tekintetben is szembemegy a rendőrség által hivatalosan közölt információkkal.

  • Wolfgang Albers, a helyi rendőrség vezetője korábban azt mondta, az elkövetők egy nagyjából ezerfős csoportból kerültek ki, akik „kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak”.
  • A rendőrök ezzel szemben – vezetőjüket cáfolva – a Die Welt című lapnak úgy nyilatkoztak, közel száz személyt igazoltattak a kölni dóm közelében szilveszter éjszaka, akiknek többsége szíriai, kisebb része észak-afrikai származású. Hozzátették, hogy a legtöbben nemrég Németországba érkezett menedékkérők, akik személyazonosságukat befogadóállomáson kiállított menedékkérelem-másolatokkal igazolták.
  • Az újság szerint nem csupán a helyszínen szolgálatot teljesítők beszámolói, hanem a kölni rendőrség január másodikán készített jelentése is ellentmond Albers korábbi kijelentésének. A Die Welt birtokába került dokumentumból az derült ki, hogy a támadók jelentős része menedékkérő volt.

A Die Welt arra is rámutatott, hogy a hivatalos beszámolók szerint az elkövetők elsődleges célja lopás volt, és a szexuális zaklatás másodlagos szerepet játszott a támadásoknál. Ezzel szemben a kölni rendőrök a német lapnak úgy nyilatkoztak, hogy

a többségében arab elkövetők esetén elsősorban szexuális cselekményekről volt szó, az ő szempontjukból, saját szexuális szórakozásukról.

Megrázó rendőrségi jegyzőkönyv

Csütörtök reggel még arról szóltak a hírek, hogy a korábban passzivitással vádolt rendőrség belső dokumentumait olvasva az a benyomás alakult ki, hogy a rendőrök inkább túl voltak terhelve.

Különösen megrázó az áldozatok kétségbeesése és a tettesek tiszteletlensége – olvasta ki a Bild.de a jegyzőkönyvből. „Számos síró és sokkos állapotban lévő nő és lány kereste meg a rendőröket a főpályaudvar előtti téren, s számoltak be arról, hogy migránsok vagy migránsok csoportja szexuálisan zaklatta őket” – írja az egyik egység vezetője.

A rendőröket elkeserítette, hogy nem tudnak mindenkin segíteni.

„A nőknek valóságos vesszőfutás volt átjutni a részeg férfiak tömegén” – áll a dokumentumban a 22.45-ös bejegyzésnél.

Van összefüggés köztük?

Sorra derülnek ki a német, osztrák és svájci városokban történt esetek, melyek között a lehetséges összefüggéseket még vizsgálják.

Az ügyben megszólalt csütörtökön Angela Merkel is, aki annak ellenére, hogy tetteket sürgetett, reményét fejezte ki, hogy a kitoloncolások okát sikerült elég világosan közvetíteni. „Meg kell vizsgálni, hogy minden szükségeset megtettünk-e már a kitoloncolások kapcsán, hogy világos üzenetet küldjünk mindenkinek, aki nem hajlandó betartani jogrendszerünket” – hangsúlyozta a kancellár.

Kritikus tömeg
„Először azt mondták, nem frissen érkezett menekültek voltak az elkövetők, inkább pár éve itt lébecoló (mit ad Isten, munkanélküli) bevándorlók lehettek az elkövetők, de most már azt is tudjuk, legalább heten közülük tavaly érkeztek a kontinensre.

Egyébként egyáltalán nem fontos, mikor érkezett Európába ez a randalírozó csőcselék. Ha évekkel ezelőtt jöttek, annál inkább bizonyítják, hogy egyáltalán nem működik az integráció, a másság nem mindig szép, hanem komoly közbiztonsági és egyéb kockázatot rejt magában. Ha frissen jöttek, elég annyit mondani, nem pont így szokták kifejezni a befogadásért érzett hálát.” Lukács Csaba csütörtöki vezércikkét az alábbi linken olvashatja.